maandag, augustus 01, 2016

Column Schone Schijn

Uit De Telegraaf van vandaag.
----------------------------------------------------------------------------
Het Braziliaanse Portugees staat bol van de speelse uitdrukkingen. Zo is rond de Olympische Spelen het zinnetje 'para inglês ver' ('om aan de Engelsen te laten zien') in zwang. Vrij vertaald: 'mooi weer spelen voor buitenlanders'.

De oorsprong ligt in de negentiende eeuw. Onder zware druk van Groot-Brittannië tekende Brazilië in 1831 het verbod op transatlantische slavenhandel. In praktijk gingen de Brazilianen er vrolijk mee door. Decennialang speelde de slavenhaven Rio mooi weer voor de agressief controlerende Britse marine.

Anno 2016 begint het gephotoshopte Rio even buiten het internationale vliegveld (Galeão). Op de snelweg naar de toeristenwijken valt de rioolgeur van de Guanabarabaai weliswaar niet weg te moffelen. Maar de mistroostige sloppenstad Maré ligt keurig uit zicht achter kleurige olympische posters op kogelvrije geluidsmuren.

Je kunt er komende weken bovendien relatief vlot langs rijden. Rio kondigt speciale feestdagen en langere schoolvakanties af vanwege de Spelen. Ook dankzij exclusieve olympische rijstroken zullen bezoekers er weinig van merken dat Rio volgens TomTom de op drie na meest dichtgeslibde stad ter wereld is.

Daarnaast rijdt, andermaal exclusief voor de olympische familie, een nieuwe metro van een toeristenwijk (Ipanema) naar het hart van de Spelen (Barra). Zelfs een groezelige treinlijn naar Rio's arme buitenwijken is opgeknapt. Tenminste op het traject naar het tweede olympische cluster, Deodoro.

Eenmaal voorbij de stadions voor hockey en paardrijden is het snel gedaan met de schone schijn. Terwijl wanhopige verkopers de wagons op en neer lopen met lauwe yoghurt en wattenstaafjes komt het ene na het andere haveloze station voorbij.

Dieptepunt is de sinistere halte Tancredo Neves, op 33 stops ten westen van het centraal station (Central). Via een gat in de perronmuur verkoopt de lokale drugsbende coke en crack aan passagiers. De uitgang van het station is een tippelplek voor deels minderjarige prostituees. Toeristen zijn er in geen velden of wegen te bespeuren.

Geen opmerkingen: