woensdag, augustus 03, 2016

Column Bar do David

Uit De Telegraaf van vandaag.
------------------------------------------------------------------
De druk op Usain Bolt groeit met de dag. Nee zeggen is nauwelijks een optie meer voor de snelste man op aarde. De Jamaicaanse superster wordt in Brazilië van alle kanten met hetzelfde verzoek bestookt. Kan hij tijdens de Spelen een bezoek brengen aan Bar do David?

Een batterij Braziliaanse vips steunt eigenaar David Bispo bij zijn campagne via sociale media. De donkere carioca licht zijn allerdiepste wens toe in zijn populaire eetcafé in Chapéu Mangueira, een sloppenrots pal achter Copacabana.

"Bolt is de grote held van de favelas. Kijk, golf en paardrijden zijn voor ons sporten van een andere planeet. Maar ieder kind leert hier sprinten tijdens het pega-pega (tikkertje). Daar heb je immers niets voor nodig."

David heeft sinds kort zelf ook een sterrenstatus in Rio. De voormalige visser won dit jaar de Comida di Buteco, een prestigieuze prijs voor het beste barvoedsel van Brazilië. Nooit eerder bokste een horecatent in een sloppenwijk dat voor elkaar.

Zijn terras zit vol buitenlandse toeristen. Zelfs rijkere Brazilianen die gewoonlijk geen teen in een favela zouden zetten, wagen zich omhoog om zijn bejubelde Ressurgência-salade te proeven. Zo slaat Bar do David een zeldzame brug tussen de diep verdeelde beneden- en bovenstad van Rio.

De sympathieke kok heeft overigens nóg een grote wens: koning Willem-Alexander naar Chapéu Mangueira lokken. Volgens zijn leverancier Heineken overweegt hij komende dagen een bezoek aan Bar do David. "Dat zou de maand compleet maken", glimt de Braziliaan.

Maar bovenaan de verlanglijst staat Bolt, die zich vooralsnog schuilt houdt in een hotel in het noorden van de stad. "Logisch dat hij nu geen tijd heeft. Nadat hij goud heeft gewonnen, huldigen we hem hier. Al driehonderd kinderen uit de wijk hebben zich gemeld om hem te ontvangen."

David Bispo

Geen opmerkingen: