zondag, juli 31, 2016

Spelen in Rio's afvoerput - Nederlander organiseert Olympische tegenhanger voor Rio's allerarmsten

Uit De Telegraaf van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------------
Een kleine week voor de Olympische Spelen werden gisteren Favela Games georganiseerd voor de achterbuurten van Rio. "De echte Spelen leven hier nauwelijks", vertelt de Rotterdamse initiatiefnemer Robert Smits (58) in een beruchte favela (Antares) op veertig kilometer van Copacabana. "De stadions liggen ver weg en de kaartjes zijn duur voor arme Brazilianen. Daarom organiseren we een tegenhanger voor Rio's schaduwkant."

Bijna een kwart van de 6,5 miljoen inwoners van de strandmetropool woont in de wijken waar het aan alles ontbreekt. De voorselecties waren dan ook streng: er was gisteren slechts plek voor 350 jonge deelnemers.

Ze streden in vijf sporten om de medailles: voetbal, volleybal, atletiek, handbal en tafeltennis (ofwel 'pingie-pongie'). De Braziliaanse vechtdans capoeira deed mee als demonstratiesport.

"Het goud op de honderd meter is voor mij. Ik ben de Bolt van Antares", bluft Cauan (12) voorafgaand terwijl een groepje zwaarbewapende drugssoldaten van een afstandje toekijkt. "Het toernooi leeft heel erg", zegt middenvelder Kayky (12) van het lokale voetbalteam enthousiast. "Er is hier verder niks te doen."

Het olympische voetbalteam van Favela Antares

De Olympische Spelen hebben een forse impact op Antares. Volgens Smits, met zijn hulpstichting (REMER) al vijfentwintig jaar actief in de marge van Rio, wordt de wijk in de aanloop naar mega-evenementen overspoeld door straatkinderen en daklozen.

"Antares is het afvoerputje van Rio. De gemeente heeft hier een opvang die altijd volloopt als er veel toeristen in de stad zijn. Er wordt een verordening gebruikt om verslaafden tot opname te dwingen. Negentig procent van de straatkinderen is aan crack." Ook het lokale openbaar ministerie trok eerder aan de bel over de dumppraktijen.

Voor berichten dat Rio's militaire politie straatkinderen systematisch zou executeren, is daarentegen geen enkel bewijs. Smits: "Dat is grote onzin. Kijk, er is sprake van sociale schoonmaak en dat is heel kwalijk. Maar die verhalen over moordpartijen kloppen echt niet."

Om Antares naast medailles een blijvende olympische erfenis mee te geven, gaan de opbrengsten van de Favela Games naar een nieuw sportveld. REMER runt daarnaast al een lokale school en een uitzendbureau om jongeren een alternatief te bieden voor de drugshandel.

In Antares hebben kinderen niet veel meer om mee te spelen dan houten geweertjes en op straat gevonden troep

Geen opmerkingen: