vrijdag, augustus 12, 2016

Navigatie-apparatuur levensgevaarlijk in Rio

Uit de krant van vandaag.
------------------------------------------------------------------------
Het gebruik van navigatie-apparatuur in olympisch Rio is andermaal levensgevaarlijk gebleken. Drie Braziliaanse soldaten die woensdag met hulp van een app van het olympisch park naar het centrum reden, belandden ongewild in het drugsbolwerk Vila do João.

Hun auto werd direct onder geweervuur genomen. De 37-jarige bestuurder werd in het hoofd geraakt en overleed vandaag in het ziekenhuis. Een collega raakte lichtgewond.

Tijdens de Spelen bivakkeren veel troepen uit andere Braziliaanse regio's in Rio. Zij zijn niet altijd op de hoogte van de honderden 'no-go area's' die soms pal langs de hoofdwegen liggen. Wat voor een navigatie-app de kortste weg is, kan een fatale afslag zijn voor een argeloze gebruiker.

In hetzelfde Vila do João werd in 2013 een Braziliaanse ingenieur doodgeschoten die verdwaalde op weg naar het internationale vliegveld. Er stond woensdag echter geen waarschuwingsbord bij de entree. De favela werd gisteren met veel machtsvertoon omsingeld door leger en politie.

Rio wordt met enige regelmaat opgeschrikt door 'gps-doden'. Vorig jaar werd een 69-jarige ondernemer doodgeschoten die per ongeluk de Morro do Caramujo (Slakkenheuvel) op reed. De route door het drugsbolwerk was uitgestippeld door de app Waze.

Een vertegenwoordiger van TomTom gaf daarop dringend advies in lokale media. Gebruikers die door onbekende stadsdelen navigeren kunnen beter niet kiezen voor de kortste weg. De optie 'makkelijkste weg' is veiliger. "Deze volgt zo veel mogelijk hoofdwegen. De kans op gevaar is daar kleiner."

Geen opmerkingen: