vrijdag, augustus 05, 2016

Column Overgewicht

Uit De Telegraaf van vandaag.
---------------------------------------------------------------------------
Een zak chips als ontbijt, rijst met vlees voor de lunch en 's avonds een rol koekjes. Ziehier een gemiddeld dagmaal voor bewoners van Mangueira. "Ongelooflijk hoe slecht mensen hier eten", zegt de lokale schooldirecteur Edwin Roodenburg in de volkswijk tegenover het Maracanãstadion.

De slanke bikinibabes van de ansichtkaarten vormen een minderheid in Rio. Meer dan de helft van de locals kampt met overgewicht. Dat geldt ook voor de rest van het land. Brazilië is hard op weg om één van 's werelds dikste landen te worden, waarschuwen wetenschappers.

Premier Mark Rutte laat zich vandaag in Mangueira bijpraten over de zorgelijke trend. Hij opent voorafgaand aan de ontsteking van de olympische vlam in het Maracanã een keuken in de school van Roodenburg (Estrela da Favela). De negentig leerlingen krijgen voortaan alleen gezonde kost voorgeschoteld.

Is dat geen druppel op een gloeiende plaat in een land van tweehonderd miljoen inwoners? De Nederlandse vrijwilliger is de eerste om dat te erkennen. Dat vindt hij echter geen reden om niets te doen. "Je moet ergens beginnen. Hopelijk steken onze leerlingen anderen aan met betere eetgewoonten."

Een aanwezige leerling, Kissa (14) genaamd, reageert nog niet erg enthousiast. "Groenten en fruit zijn smerig", zegt de tiener met een vies gezicht. Beter is ze te spreken over het aanvullende onderwijs van Estrela da Favela. Op de reguliere school van Mangueira leert ze niks. "Mijn wiskundeleraar kan niet eens een som maken zonder rekenmachine."

De Nederlandse onderneming More2Win neemt komende weken meer vips op sleeptouw naar het project. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om de juffen en de kok tot zeker een jaar na de Olympische Spelen te betalen. Zo houdt Mangueira toch nog wat over aan het mega-evenement. Verder beperkt het profijt zich tot een mooi uitzicht op de openingsceremonie van vanavond.

Geen opmerkingen: