zaterdag, april 16, 2016

Rousseff heeft wonder nodig

Uit de zaterdagse Telegraaf.
------------------------------------------------------------------------------------
Brazilië wisselt binnen een maand van president. Daaraan twijfelen weinigen meer in het Zuid-Amerikaanse land, waar het lagerhuis morgen beslist over de afzetting van Dilma Rousseff. Haar verzoek om uitstel van de stemming werd gisternacht weggewuifd door het hooggerechtshof.

De spanning liep daarna hoog op in het diep verdeelde Olympische gastland. Voor- en tegenstanders van de regerende Arbeiderspartij gingen in meerdere steden de straat op.

Er lijkt echter geen redden aan voor Rousseff, nu steeds meer partijen het zinkende schip verlaten. Vicepresident Michel Temer van de centrumpartij PMDB voert in zijn Jaburupaleis in Brasília al volop sollicitatiegesprekken voor zijn overgangsregering.

Naar verwachting bevestigt het hogerhuis de voorlopige machtsovername voor 11 mei. Pas als de senaat Rousseff definitief afzet, verhuizen Temer (75) en zijn vrouw Marcela (32) naar het presidentiële Alvoradapaleis. Dat proces duurt hooguit een half jaar.

"Goddank raken we Dilma kwijt", zo deelt fruitverkoper Sergio Gonçalves (32) de mening van zes op de tien Brazilianen. De man uit São Paulo wordt zwaar geraakt door bijna acht procent economische krimp in twee jaar. "We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van 2018."

Even verderop op het centrale Rooseveltplein, een hangplek voor linkse jongeren, klinkt een heel ander geluid. "Dit proces doet me denken aan Big Brother", doelt een skatende student op de 'reality soap'. "De president is impopulair dus we dumpen haar maar. Zo werkt democratie niet."

Het lagerhuis baseert het afzettingsverzoek op een begrotingswet. Rousseff overtrad deze in 2014 en 2015 door voorschotten van staatsbanken niet tijdig terug te betalen. Hoewel illegaal is dat volgens de regering geen legitieme reden voor het ultieme paardenmiddel in de sterk presidentiële Braziliaanse democratie.

De medeverantwoordelijke Temer, die volgens 58 procent van de bevolking eveneens het veld zou moeten ruimen, wast zijn handen in onschuld. "Mijn rol is slechts ceremonieel", klaagde hij in december in een gelekte brief aan Rousseff.

De Butler, de bijnaam van de discrete machtspoliticus, voelt zich al jaren tekort gedaan door de bazige president. Toen er vorig jaar grote protesten tegen Rousseff uitbraken, begon Temer aan haar stoelpoten te zagen. "Er is iemand nodig die Brazilië kan verenigen", zo presenteerde hij zich als verzoener des vaderlands.

Het vuile werk liet Temer opknappen door zijn omstreden partijgenoot Eduardo Cunha. De voorzitter van het lagerhuis, meermaals aangeklaagd wegens corruptie en schimmige Zwitserse banktegoeden, is de grote motor achter de afzetting. Ook Cunha wil graag president worden. Dat lukt de 'Braziliaanse Frank Underwood', zelf nummer drie in de presidentiële opvolging, mogelijk als ook Temer wordt afgezet.

Geen opmerkingen: