woensdag, april 13, 2016

Dagen van Braziliaanse president lijken geteld

Uit de krant van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------------
De dagen van de Braziliaanse president Dilma Rousseff lijken geteld. In het lagerhuis tekent zich de benodigde twee derde meerderheid af voor haar afzetting.

De overgelopen vicepresident Michel Temer duwt zijn chef richting afgrond door voorstanders baantjes te beloven in zijn beoogde nieuwe regering. Ook lekte de gedoodverfde opvolger eergisteren een zegetoespraak, alsof Rousseff de cruciale stemming van komende zondag al heeft verloren.

Tweehonderd miljoen voetbalcoaches zijn deze week even politiek analisten. Zes van de tien Brazilianen steunen het afzetten van Rousseff wegens gesjoemel met de begroting. Voor- en tegenstanders kamperen in de hoofdstad Brasília aan weerszijden van een ijzeren hek van een kilometer lang.

Temers machtsovername is pas een feit als ook meer dan de helft van het hogerhuis het proces omarmt. Dat zou na zondag waarschijnlijk binnen een maand gebeuren. De 75-jarige advocaat van de middenpartij PMDB neemt het stokje dan een half jaar over tot de definitieve beslissing in de senaat. Daarbij is weer twee derde van de stemmen vereist.

Rousseffs linkse Arbeiderspartij spreekt van een "samenzwering" en een "coup". Het dichten van begrotingsgaten via voorschotten van staatsbanken gebeurde in mindere mate ook onder haar voorgangers en bleef toen onbestraft. Bovendien wordt de eerste vrouwelijke president van het Zuid-Amerikaanse land, anders dan veel lagerhuisleden die haar weg willen hebben, niet beticht van zelfverrijking.

"Ze hoeft geen geld te hebben gestolen", zo verdedigt de jurist en initiatiefnemer Reale Júnior het proces. "Ook het vernietigen van de voorwaarden tot ontwikkeling van een land is een misdrijf." Brazilië is mede door het verdampte vertrouwen in de overheidsfinanciën weggezakt in een diepe recessie met oplopende inflatie en werkloosheid.

Het einde aan de politieke chaos is, geen vier maanden voor de Olympische Spelen, nog lang niet in zicht. Ook tegen Temer is een afzettingsverzoek ingediend. Hij zou net zo schuldig zijn aan het gesjoemel.

De nummer drie en vier in de presidentiële opvolging, respectievelijk de voorzitters van het lager- en hogerhuis, zijn aangeklaagd in het miljardenschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras.

Bovendien dreigt het strijdende duo Rousseff/Temer tezamen te worden afgezet via het kieshof. Een gearresteerde bouwmagnaat klikte afgelopen week dat hij steekpenningen in hun campagnekas stortte voor de verkiezingen in 2014. In ruil mocht zijn bedrijf Andrade Gutierrez de belastingbetaler tillen via vals gefactureerd werk aan een Amazonestuwdam, een kerncentrale en WK-stadions.

Door het instorten van het corrupte kaartenhuis in Brasília gaan er steeds meer stemmen op voor het vervroegen van de verkiezingen. Daar is evenwel een grondwetswijziging voor nodig.

De afzettingssoap eindigt dan mogelijk met de terugkeer van Luiz Inácio 'Lula' da Silva als president. Rousseffs partijgenoot en voorganger, tegen wie eveneens een corruptieonderzoek loopt, leidt met 21% nipt in een peiling van Datafolha. Temer haalt slechts 1%.

Geen opmerkingen: