Uit DFT van afgelopen dinsdag.
--------------------------------------------------------------------------------------
De vermoedelijke nieuwe president Michel Temer heeft grote hervormingsplannen voor de zwalkende Braziliaanse economie. Beleggers en ondernemers zien licht aan het einde van de tunnel.
De Braziliaanse beurs en munt stegen afgelopen weken door de groeiende kans op afzetting van president Dilma Rousseff. Alles beter dan de leider van de Arbeiderspartij die de economie in de soep heeft gedraaid, lijkt het idee.
Het uit de gratie geraakte BRIC-land beleeft de zwaarste recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Rousseff verspeelde bovendien de Braziliaanse kredietwaardigheid door het snel oplopende begrotingstekort (9% in 2015).
Bij de machtige ondernemersbond van São Paulo (Fiesp) ging zondagavond de vlag uit toen Rousseff een cruciale stemming in het lagerhuis verloor. Het bedrijfsleven heeft meer vertrouwen in vicepresident Temer, die het stokje waarschijnlijk rond 12 mei overneemt.
Zijn centrumpartij PMDB kwam een tijdje terug met het zogeheten Temerplan (Plano Temer), een liberale visie op de Braziliaanse toekomst. Het voorziet onder meer in versoepeling van de complexe arbeids- en belastingwetgeving en een grotere private rol bij het verbeteren van de gebrekkige infrastructuur.
Essentieel is dat het plan erkent dat de opgezwollen Braziliaanse staat te groot is geworden voor de economie. Om dit signaal af te geven, wil Temer om te beginnen het mes zetten in het aantal ministeries (van 31 naar 20) en de 22.000 vertrouwensposities in het federale ambtenarenapparaat.
"Temer moet snel laten zien dat de huidige puinhoop niet zijn schuld is maar uitsluitend van de Arbeiderspartij", zegt financieel adviseur Tom Waslander van BrasilPar in São Paulo.
Wat de Nederlandse Brazilië-kenner daarbij positief stemt, is dat Temer naar verwachting een zware kabinetspost inruimt voor oud-presidentskandidaat José Serra. "Iemand die zich al een paar keer heeft bewezen als een capabele bestuurder", weet Waslander.
Michel Temer
De PMDB steunt een wetsvoorstel van huidig senator Serra om de Braziliaanse olie-industrie te openen. Het door corruptie en megaschulden geplaagde staatsbedrijf Petrobras wordt daarmee niet langer verplicht tot een 30%-aandeel in de enorme diepzeevelden voor de Braziliaanse kust.
Ook in de toeleveringsindustrie zou meer ruimte komen voor buitenlandse productie, prettig voor Nederlandse offshorebedrijven. Serra en Temer willen daarnaast haast maken met een handelsverdag met de EU.
Volgens ondernemer Pieter Lekkerkerk uit São Paulo kan Temers beoogde eenheidsregering de economie alleen maar ten goede komen. "Niet langer lijdzaam toezien en niets doen is algauw een verbetering. Er is onder Rousseff helemaal geen communicatie met het parlement. Temer kan de impasse doorbreken en tenminste enkele begrotingsmaatregelen doorvoeren."
Volgens het plan wordt het tekort teruggedrongen en de staatsschuld (nu 74% van het BNP) in hooguit drie jaar gestabiliseerd. De inflatie (7,5%) moet omlaag naar 4,5% zodat de wurgende rente (14,25%) kan dalen.
Heetste hangijzer is Temers voorgestelde pensioenhervorming. Het relatief jonge Brazilië geeft al net zo veel uit aan pensioenen (12% van het BNP) als oude rijke landen. Veel ambtenaren gaan vroeg in de vijftig te ruste. Temer wil een minimumleeftijd instellen (65 voor mannen, 60 voor vrouwen) en een einde maken aan de indexering van pensioenen. Omstreden maatregelen die op veel weerstand stuiten in het parlement.
De jonge econoom Joel Pinheiro rekent op een 'Macri-effect' als Temer het roer overneemt. De Braziliaan doelt op de liberale president van buurland Argentinië die door hernieuwd vertrouwen broodnodige maar impopulaire maatregelen weet te nemen.
Verschil is echter dat Macri via verkiezingen aan de macht kwam en Temer niet. Het motief voor de afzetting van Rousseff, boekhoudtrucs die in mindere mate ook door voorgangers zijn gebruikt, is omstreden.
Zo spreekt de Organisatie van Amerikaanse Staten van een 'illegaal proces'. "Slecht bestuur alléén rechtvaardigt geen afzetting", meldt secretaris Luis Almagro vanuit Washington.
Rousseff reist vandaag naar New York om de VN er morgen van te overtuigen dat er een 'parlementaire coup' in de maak is.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten