zaterdag, april 09, 2016

Column Wonderhaven

Uit De Telegraaf.
-------------------------------------------------------------------------------
De haven van Rio was lang een verdorven plek. Het wemelde er van de verslaafde criminelen en prostituees. Het centrale Praça Mauá werd omringd door smoezelige bordelen vol benevelde matrozen.

Toen ik dit plein afgelopen week voor het eerst in vijf jaar terugzag, moest ik me even in de ogen wrijven. De verpauperde wijk is onherkenbaar dankzij Porto Maravilha (Wonderhaven), een grootschalige stadsvernieuwing in de aanloop naar de Olympische Spelen.

Blikvanger is het Museum van Morgen, een wit ruimteschip op de havenpier in de Guanabarabaai. Waar voorheen geen toerist was te zien, staan nu lange rijen voor het futuristische ontwerp van de Spaanse architect Calatrava.

Daarnaast is de omgeving opgeknapt door het slopen van een wanstaltig viaduct dat vijf kilometer door de haven kronkelde. In plaats daarvan beginnen in april spiksplinternieuwe trams te rijden. Ook komt er een autovrije boulevard om net zo lekker te flaneren als op de beroemde stranden van Copacabana en Ipanema.

Toch zijn niet alle carioca's even gelukkig met hun Wonderhaven. De werkzaamheden leggen een duister hoofdstuk uit Rio's verleden bloot. Begin negentiende eeuw lag hier 's werelds grootste slavenhaven, Valongo genaamd.

De zwarte bladzijde werd na de afschaffing van de slavernij in 1888 begraven onder een dikke laag cement. Pas nu wordt er via een museumpje alsnog bij stil gestaan. En op sommige dagen zijn er rondleidingen langs de massagraven en 'vetmesthuizen' voor verzwakte slaven.

Dat alles steekt echter nogal karig af bij het pompeuze Museum van Morgen, menen archeologen en Afro-Braziliaanse activisten. Bovendien hekelen zij de gemeentelijke plannen om de Wonderhaven met moderne hoogbouw vol te zetten. Er moeten onder meer vijf super-de-luxe Trump Towers verrijzen.

Fijn hoor die grote schoonmaak, aldus critici. Maar maak nou niet gelijk een soort Dubai of Miami van zo'n historisch gevoelige plek.

Het Museum van Morgen op Praça Mauá

Geen opmerkingen: