Londen, Parijs, Brussel en in augustus Rio? Volgens terreurexperts is Brazilië kwetsbaar voor aanslagen tijdens de Olympische Spelen. Het gastland heeft 24.000 kilometer aan veelal poreuze grenzen en kent een levendig illegaal wapencircuit. Een kalasjnikov kopen is een koud kunstje in Rio.
De Braziliaanse regering reageerde deze week bezorgd op de gruwelijke aanslagen in Brussel. Het Zuid-Amerikaanse land was nooit doelwit van moslimterreur, maar vreest dat het nu op de radar komt door het verwachte bezoek van tweehonderd olympische delegaties, tachtig staatshoofden en een half miljoen toeristen.
Brazilië heeft pas sinds vorige week een antiterreurwet. Met het oog op de spelen keurde president Rousseff een draconisch wetsvoorstel van het parlement grotendeels goed. Niet alleen het plegen en voorbereiden maar ook het ’verdedigen’ van terrorisme via bijvoorbeeld sociale media levert tot dertien jaar celstraf op.
Daarnaast riep minister van Buitenlandse Zaken Vieira na ’Brussel’ op tot meer internationale samenwerking. Rio kreeg afgelopen week alvast een groep Amerikaanse terreurexperts (ATA) op bezoek. Ze schoolden lokale agenten bij over de gevaren van onder meer chemische, biologische en nucleaire wapens.
Verder helpen Amerikaanse drugsbestrijders van de DEA sinds eind vorig jaar bij het in kaart brengen van wapensmokkelroutes naar Rio. Ook tijdens de Olympische Spelen krijgt de DEA een plekje in het zogeheten CICC, het zenuwcentrum van de grootste Braziliaanse veiligheidsoperatie ooit.
Het 'Pentagon van Rio' (CICC)
Onderdirecteur Edval Novaes geeft een rondleiding door het hypermoderne gebouw in hartje Rio. Op een brede videowand wordt de strandmetropool van twaalf miljoen inwoners in de gaten gehouden via 3500 vaste en mobiele camera's. Alle incidenten, van een kat in de boom tot de zoveelste moord, komen binnen in de meldkamers van het CICC.
In augustus zullen twintig instanties samenwerken in dit orwelliaanse ’Pentagon van Rio’. Onder hen de terreurbestrijders van de Braziliaanse geheime dienst (ABIN). Zelfs lokale zorgautoriteiten maken er gebruik van om zikahaarden op te sporen via een drone.
Drones zijn onmisbaar bij het bespioneren van honderden ’favelas’ waar de overheid nauwelijks binnenkomt. Enkele daarvan liggen in het strategisch belangrijke Complexo do Maré, een door milities en drugsbendes gecontroleerde sloppenstad van 130.000 inwoners langs de weg naar het internationale vliegveld.
Tegen eerdere beloften in, maakte Novaes’ baas deze week bekend dat Maré voor augustus niet wordt bezet door de zogeheten vredespolitie. Rio moet door de economische crisis een half miljard euro bezuinigen op veiligheid.
Maré blijft daardoor voorlopig een onvoorspelbaar broeinest van misdaad. „We omsingelen risicowijken als Maré in augustus”, verzekert Novaes. „Dat ging eerder goed bij grote evenementen als het WK.”
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten