maandag, maart 14, 2016

Braziliaanse regering wankelt

Uit de krant van vandaag.
---------------------------------------------------------------------------
De Braziliaanse regering wankelt amper vijf maanden voor de Olympische Spelen in Rio. Zo'n drie miljoen Brazilianen over het hele land demonstreerden gisteren voor de exit van president Dilma Rousseff. Een dag eerder dreigde de grootste coalitiepartij (PMDB) te breken met haar Arbeiderspartij (PT). Die breuk is waarschijnlijk na de hoge opkomst van gisteren. De positie van de oud-guerrillera hangt daarmee aan een zijden draadje.

Komende woensdag beslist het Braziliaanse Hof over enkele voorwaarden voor een afzettingsprocedure tegen Rousseff. De oppositie schermt in de Kamer van Afgevaardigden met een impeachment wegens creatief boekhouden door de regering in het verkiezingsjaar 2014. Een ander, trager spoor naar afzetting loopt via het Kieshof en is gebaseerd op vermeend illegale campagnefinanciering bij de PT. Linksom of rechtsom, ruim de helft van de bevolking steunt de pogingen tot afzetting.

Het enorme chagrijn over de eerste vrouwelijke Braziliaanse president - slechts 11% van de kiezers kan haar beleid waarderen - wordt aangewakkerd door de slepende recessie (drie jaar op rij). Rousseff is daar deels debet aan door wanbeleid en de niet aflatende corruptieschandalen bij onder meer haar eigen Arbeiderspartij (PT).

Zo werd haar voorganger en mentor Luiz Inácio Lula da Silva afgelopen week aangeklaagd voor witwassen en valsheid in geschrifte. De socialist zou ook steekpenningen hebben ontvangen van bouwbedrijven, aldus het OM.

Via grote opblaaspoppen van Lula in gevangenistenue liepen de demonstranten alvast vooruit op de arrestatie van de held van veel arme Brazilianen. "We're all Moro", werd daarbij gescandeerd. Sergio Moro is een onderzoeksrechter uit Curitiba die Lula en tientallen andere politici op de korrel neemt.

Geen opmerkingen: