woensdag, maart 09, 2016

Profieltje over de 'Trump van Brazilië'

Uit de krant van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------------
Jair Messias Bolsonaro (60) geldt in Brazilië als een tropische variant op Donald Trump. Boze rechtse kiezers lopen weg met het even loslippige als omstreden Kamerlid. Hun 'verlosser' stapte afgelopen week in de race voor de presidentsverkiezingen van 2018.

Bolsonaro is een oud-legerkapitein die strooit met politiek incorrecte uitspraken. Waar Trump graag op Mexicanen afgeeft, gebruikt zijn Zuid-Amerikaanse evenknie indianen als zondebokken.

Hun reservaten, samen goed voor twaalf procent van het Braziliaanse grondgebied, zouden te groot zijn. Indianen, door Bolsonaro tijdens een Kamerdebat weggezet als "stinkend" en "onopgevoed", moeten wat hem betreft wijken voor de land- en mijnbouw.

Martelen tijdens politieverhoren? Geen probleem, aldus het lid van de Sociaalchristelijke Partij (PSC). De evangelische christen verlangt terug naar de 'law and order' onder de Braziliaanse dictatuur (1964-1985). Een goede bandiet is een dode bandiet, zo deelt hij de mening van veel Brazilianen. "De politie zou meer moeten moorden."

Ook andere minderheden moeten het ontgelden. Zo zorgde Bolsonaro in 2013 voor ophef in een BBC-interview met de Britse komiek en homoactivist Stephen Fry. "Geen vader is trots op een homoseksuele zoon", beweerde het populairste Kamerlid van Rio de Janeiro. "Wij, Brazilianen, houden niet van homo's."

Een linkse politica die zijn uitspraken hekelde, "verdiende" het niet om door hem te worden verkracht. En het groeiende aantal vluchtelingen dat zijn heil in Brazilië zoekt, is volgens Bolsonaro "het schuim van de wereld".

Vergelijkingen met de Amerikaanse miljardair kan hij wel waarderen. "Het enige verschil is dat ik iets rijker ben", grapt hij in een interview met de zakenkrant Valor.

Zijn kansen om president te worden, zijn voorlopig echter niet zo groot als die van Trump. In een recente peiling scoorde Bolsonaro 6% tot 7% van de stemmen.

Zijn kandidatuur zit daarmee wel in de lift. De diepe economische en politieke crisis in Brazilië spelen de radicale outsider in de kaart.

Mogelijk kan hij in 2016 of 2017 al een gooi naar het presidentschap doen. Huidig president Dilma Rousseff wordt bedreigd door een afzettingsprocedure. De aanhang van Bolsonaro en andere oppositiegroepen gaan komende zondag weer de straat op om haar impeachment te eisen.

Jair Messias Bolsonaro

Geen opmerkingen: