woensdag, juni 15, 2016

Waarom moest Rousseff nu écht weg?

Uit de krant van afgelopen zaterdag.
--------------------------------------------------------------------
De Braziliaanse republiek trilt op haar grondvesten. Een kleine maand na de voorlopige afzetting van president Dilma Rousseff wankelt de interim-regering alweer.

Opvolger Michel Temer wordt zwaar in verlegenheid gebracht door een reeks gelekte telefoontaps. Vier kopstukken van zijn centrumpartij (PMDB) hinten daarin op de ware reden voor het dumpen van Rousseff. Dat zou niet zozeer zijn gegaan om geknoei met de begroting als wel om de 'fout' dat ze corruptiebestrijders liet begaan.

De PMDB'ers, zelf verdachten in het onderzoek naar miljardenzwendel bij staatsbedrijf Petrobras, klagen dat de complete politieke elite wordt weggevaagd. "We hebben een nieuwe regering nodig om het bloeden te stoppen", oppert een vertrouweling van Temer. Zelfs zijn latere anticorruptieminister zinspeelt op het saboteren van de corruptiebestrijders.

De Braziliaanse procureur-generaal eiste arrestatie van het viertal wegens obstructie van justitie. Eén van hen is de senaatsvoorzitter die in augustus de definitieve stemming over Rousseffs afzetting moet leiden.

Dat niemand veilig is voor de kruistocht van de nieuwe generatie Braziliaanse aanklagers blijkt ook uit de val van de 'Japanner van de Federale Politie'. De stoere agent van Aziatische komaf kreeg een cultstatus door tientallen corrupte politici en zakenmannen geboeid af te voeren maar belandde deze week zelf achter de tralies wegens smokkelpraktijken.

De valse start van Temer, die al twee ministers verloor door de onthullingen, biedt Rousseff een strohalm. Enkele senatoren die haar vorige maand tijdelijk uit het zadel wipten, onder wie Romário, overwegen over te lopen bij de beslissende stemming. Met een paar extra stemmen is haar mandaat gered.

Maar intussen dreigt ook Rousseff weg te zakken in het moeras van corruptie. Een aanstaande klikdeal tussen justitie en bouwmagnaat Marcelo Odebrecht legt een nieuwe bom onder Brasília. Deze reeds veroordeelde oud-directeur van Odebrecht, het grootste bouwconcern van Zuid-Amerika, kent de promiscue banden tussen politiek en zakenleven als geen ander.

Hij wil volgens lokale media onder ede verklaren dat Rousseff hem persoonlijk om een illegale donatie van $3,5 miljoen vroeg tijdens de verkiezingscampagne van 2014. Ook de PMDB vreest het 'mitrailleureffect' van een loslippige Odebrecht, zo blijkt uit de afgeluisterde gesprekken.

Nu beide regeringen steeds meer lood om oud ijzer lijken, groeit de roep om nieuwe verkiezingen. Rousseff is daar voorstander van, Temer niet.

Geen opmerkingen: