Uit De Telegraaf van vandaag.
-----------------------------------------------------------------------------------
Een trieste primeur voor Rio: de Olympische Spelen worden voor het eerst georganiseerd in een failliete gaststad. Ook lokale Nederlanders lijden onder de vrijdag afgekondigde 'financiële noodtoestand'. Maar ze verwachten dat bezoekers van de Spelen er weinig van zullen merken. "Het wordt gewoon één groot feest."
"Zorg wel dat je goed bent verzekerd", drukt Rio-kenner Hanno Ponder toeristen op het hart. De crisis veroorzaakt een "drama" in de (gratis) openbare ziekenhuizen, weet de oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging die er al zeventien jaar woont. Bedden, medicijnen, verband; aan alles is een tekort. "Je moet dus op private zorg kunnen terugvallen als er iets gebeurt. En die is duur in Brazilië."
Ook andere publieke sectoren liggen deels plat door wanbeleid en de val van de olieprijs. Leraren staken al maanden. De politie werkt door geldgebrek op halve kracht. "Rio is als een gastheer die bezoek krijgt terwijl zijn huis in brand staat", wordt in Brazilië gezegd over de ongelukkige timing van de Spelen.
Het nooddecreet is bedoeld om de crisis een paar maanden in toom te houden. Het levert Rio deze week een spoedlening op van de Braziliaanse regering. Zo kunnen achterstallige salarissen worden betaald om protesten rond de Spelen te voorkomen.
Ook is het krediet nodig voor de nieuwe metrolijn naar het grootste Olympische complex (Barra). De regering zegt Rio bovendien extra steun van het leger toe in augustus. De soldaten worden ingezet op toeristisch gevoelige plekken.
Lokale Nederlanders zagen de criminaliteit afgelopen maanden toenemen maar voorspellen een veiliger Rio tijdens de Spelen. "Al moet je altijd op je spullen letten in dit soort landen met grote verschillen tussen arm en rijk", vertelt de lokale krokettenbakker Ruben Weishut.
"Maar je kunt je afvragen wat vervelender is. Een keer gerold worden of continu vrezen voor een aanslag? De kans op dat laatste is kleiner in Rio dan op het EK in Frankrijk. Brazilië is tot dusver geen doelwit voor terroristen."
De Haagse snackleverancier van het lokale Holland Heineken House wijst er verder op dat bijna alle Olympische stadions zijn opgeleverd. "Ook de zorgen om zika lijken me overdreven. Niemand in mijn omgeving is daar bang voor. Het wordt gewoon een groot feest in augustus."
Ondernemen is momenteel echter een lastig verhaal in de noodlijdende strandmetropool. Weishut merkt dat Braziliaanse klanten minder besteden aan kroketten en bitterballen. Ponder heeft als consultant in onder meer de olie- en gasindustrie een "zuur jaar achter de rug. Alle projecten worden uitgesteld door de economische en politieke onzekerheid."
Ook het Amsterdamse bedrijf Good Hospitality Group wordt gedwarsboomd door de lokale crisis. De exploitant van drijvende hotels zou tijdens de Olympische Spelen aanmeren in Rio maar moest onlangs een streep zetten door dat plan. "Erg balen want we zijn er vier jaar mee bezig geweest", zegt ceo Marten Dresen. "Het is door de slechte economische situatie niet meer rendabel om de boot naar Brazilië te varen."
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten