woensdag, juni 15, 2016

Opslag te midden van bezuinigingen

Uit Elsevier van deze week.
---------------------------------------------------------------------------------
Het middagjournaal staat aan in kapsalon Val in hartje São Paulo. De Braziliaanse kapper Nader El Kak luistert hoofdschuddend naar het laatste nieuws uit de hoofdstad Brasília.

'Weet je wie we daar nodig hebben?', vraagt de kalende dertiger retorisch. 'Een nieuwe Lampião!'

'Olielamp' (1898-1938) was een beruchte bandiet uit het Braziliaanse noordoosten. Volgens de overlevering stal hij van de rijken en gaf hij aan de armen. "De oligarchie moet een lesje worden geleerd", vervolgt El Kak terwijl hij verbeten doorknipt. Zijn klant houdt de schaar argwanend in de gaten via de spiegel. "Zonder geweld verandert er nooit iets daar."

De 'paulistano' maakt zich onder meer kwaad over een flinke opslag voor federale ambtenaren en rechters. Vooral de timing zet kwaad bloed. Veel Brazilianen raken werkloos of leveren salaris in door de zware recessie (bijna acht procent krimp in twee jaar).

Zo raken de lonen in de afgelegen hoofdstad steeds verder losgezongen. Het inkomen in Brasília ligt 2,5 keer boven het landelijke gemiddelde. Federale ambtenaren zitten in de top van de inkomenspiramide met hun banen voor het leven.

Interim-president Michel Temer moet fors bezuinigen wegens het torenhoge begrotingstekort (elf procent in 2015). Maar snijden in eigen vlees is er nauwelijks bij in het peperdure Braziliaanse machtscentrum.

De opslag wordt verdedigd door te wijzen op de hoge inflatie (ruim zeven procent). "Als ik de inflatie doorreken, raak ik mijn klanten kwijt. Iedereen zit krap momenteel", klaagt El Kaks baas Edvaldo Satunino.

De migrant uit het binnenland van Pernambuco, de arme semi-woestijn waar Lampião huishield, hanteert al jaren hetzelfde tarief. Een knipbeurt kost vijfentwintig real voor heren, zo'n zes en een halve euro.

Geen opmerkingen: