Uit De Telegraaf van vandaag.
---------------------------------------------------------------------------
Rio lijkt op de valreep klaar voor de Olympische Spelen. Na de noodreparaties aan het olympisch dorp wordt vandaag de nieuwe metro geopend naar het hart van het evenement. Stiekem heeft de failliete gaststad best zin in het 17-daagse feest dat vrijdag losbarst. "Brazilië kan wel een opkikker gebruiken."
Het is in Copacabana alsof D-day in aantocht is. Een marineschip waakt voor de kust over de badgasten op het beroemde strand. Op de naastgelegen boulevard wemelt het van de soldaten. Overvliegende helikopters en straaljagers completeren de massale aanwezigheid van het Braziliaanse leger.
"Ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld in Rio", begroet Alex Gonçalves (36) de komst van 22.000 soldaten in de stad van 6,5 miljoen inwoners. De carioca (inwoner van Rio) zit tegen zonsondergang op een terrasje met zijn smartphone. "Gewoonlijk is dat vragen om beroofd te worden. Nu even niet. Heerlijk."
Even verderop leggen werklieden de laatste hand aan het beachvolleybalstadion. Enkele weken geleden spoelde hier nog een lijk aan, de zoveelste smet op de € 11 miljard kostende Spelen. Zika, oplaaiend geweld, fatale ongelukken, de mislukte schoonmaak van de stadsbaai, een zware politieke en economische crisis; zelden werd een olympische voorbereiding door zo veel slecht nieuws overschaduwd.
Ook de aanleg van de metrolijn, die de toeristenwijk Ipanema verbindt met de olympische buurt Barra, verliep allesbehalve soepel. De deelstaat Rio ging mede door dit project (prijskaartje: € 2,8 miljard, twee keer duurder dan begroot) financieel kopje onder. Een noodkrediet van de Braziliaanse regering bood onlangs redding. De stations tussen begin- en eindpunt zijn echter nog niet bruikbaar tijdens de Spelen. De metro rijdt komende weken alleen voor de olympische familie en kaartjeshouders.
Het komt het humeur van de cariocas allemaal niet ten goede. Volgens een onderzoek van Rio Como Vamos (Rio Hoe Gaat Het Met Ons) wil bijna zes op de tien inwoners de stad verlaten. In 2011, toen de lokale economie de wind nog mee had door de hoge olieprijs, was dat slechts een kwart een van de bevolking.
Natalia Dias (l) en Alana Peixoto voor viphotel Copacabana Palace
Toch gelooft ruim zestig procent in een succesvol verloop van de Spelen. Het optimisme is gestoeld op de organisatie van eerdere mega-evenementen. Zowel Rio-92, de Pan-Amerikaanse Spelen (2007) als het WK Voetbal (2014) verliep immers zonder grote problemen.
"Kijk, dit zijn de eerste Spelen in Zuid-Amerika. Planning is nu eenmaal geen sterk punt van dit continent. Maar improviseren kunnen we als de beste", weet Luis Rodrigues (59), een lokale glazenmaker die net kaartjes heeft gekocht voor het beachvolleybal. "Het is natuurlijk een veel te dure grap voor ons land. Na de Spelen zal blijken waarom. Dan rollen de corruptieschandalen weer uit de kast. Maar deze ervaring pakt niemand ons meer af."
Rio mag in mineur zijn, tegen een mooi feestje zegt de carnavalsstad uiteindelijk geen nee. De kaartverkoop voor de Spelen begint op stoom te komen. Volgens de organisatie ging inmiddels ruim tachtig procent van de tickets van de hand. Voetbal is uiteraard het meest in trek in het País do Futebol.
"Ik heb er erg veel zin in. Zo'n evenement maak je maar één keer van dichtbij mee", zegt Natalia Dias (20). De lokale architectuurstudente neemt, gehuld in een string, wat selfies bij de olympische ringen tegenover het viphotel Copacabana Palace. "En het is een grote kans om geld te verdienen", valt haar vriendin Alana Peixoto (20) bij. "Brazilië kan zo'n opkikker wel gebruiken."
Het gastland verwacht zo'n half miljoen buitenlandse toeristen voor de Spelen. Hotels in Rio zijn ondanks de olympische prijsstijgingen voor 98 procent volgeboekt. Volgens de boekingssite Kayak doet een kamer in een driesterrenhotel gemiddeld vierhonderd dollar tussen 5 en 21 augustus.
Zelfs het centrum van Rio, voorheen weinig populair bij toeristen, scoort een bezettingsgraad van ruim negentig procent. Het is het stadsdeel dat naast Barra het meest profiteert van de stadsvernieuwing in het kader van de Spelen.
"Dit was een paar jaar geleden nog een ruïne", vertelt de Noorse scheepsarchitect Andre Risholm (29) genietend van het winterzonnetje op het centrale Praça Mauá. Het nieuwe museumplein van Rio vormt het hart van het opgeknapte havengebied (Porto Maravilha). Waar voorheen crackverslaafden het straatbeeld bepaalden, flaneren nu toeristen over de pier achter het futuristische Museum van Morgen. Een nieuwe 'sneltram' sjokt voorbij de geurige eettentjes op de Olympische Boulevard. Voormalige pakhuizen worden ernaast versierd met grote graffitikunstwerken.
Graffiti's langs de Olympische Boulevard
De haven is komende weken de verzamelplek voor bezoekers zonder kaartjes. Er komt een groot scherm om de wedstrijden te volgen en er zijn dagelijks optredens en vuurwerkshows. "Het wordt vast héél geslaagd", voorspelt de Scandinavische expat. "Ik ben wel bang voor wat erna gebeurt. Rio is de laatste tijd erg onveilig. Ik werd twee weken geleden nog overvallen op Copacabana. Dat was voor de komst van het leger."
De Braziliaanse strijdkrachten blijven volgens plan tot het einde van de Paralympische Spelen in september. Daarna staat Rio's noodlijdende politiekorps, dat afgelopen maanden amper salarissen en benzine kon betalen, er weer alleen voor.
Gevreesd wordt dat lokale autoriteiten de zogeheten 'vredespolitie' zullen wegbezuinigen. Deze veegde sinds de toewijzing van het WK (2007) en de Spelen (2009) zo'n kwart van de ruim duizend sloppenwijken schoon. Maar mede door de geldnood nam het geweld recentelijk weer toe in de gepacificeerde favelas.
"Iedereen verwacht dat ze vertrekken na de Spelen," sombert Kissa Chaves (14). De welsprekende tiener woont in Favela Mangueira, een sloppenheuvel pal tegenover het Maracanãstadion waar de openingsceremonie plaatsvindt. Chaves: "Dan neemt de drugsbende de boel weer over. Dan zijn we terug bij af."
Kissa Chaves met op de achtergrond het Maracanã
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten