zaterdag, mei 31, 2014

'Funda voor favelas is gat in de markt'

Ook uit De Telegraaf van vandaag.
------------------------------------------------------------------------------
Lang gevreesde sloppenwijken van Rio de Janeiro zijn tegenwoordig in trek bij buitenlanders die vluchten voor de torenhoge huren in de strandbuurten van de Braziliaanse metropool.

"Huizen zijn hier bijna tien keer goedkoper dan in Copacabana. Bovendien voel ik me hier veiliger dan daar beneden", zo vertelt antropoloog Elise Roodenburg over de pal achter het strand gelegen favela Morro da Babilônia (Babylonische Heuvel).

De Nederlandse kocht onlangs een 2-kamerwoning in de sloppenwijk, compleet met een stukje regenwoud vol aapjes en toekans. Huizen kosten volgens haar tussen € 15.000 en € 60.000 op de mooi gelegen rots.

De Babylonische Heuvel was in 2009 één van de eerste favelas waar de lokale 'vredespolitie' de macht overnam van een zwaarbewapende drugsbende. Vijf jaar later is bijna een kwart van de duizend sloppenwijken van Rio met meer of minder succes 'gepacificeerd'.

De favela van Roodenburg is opgeknapt door de bezetting. Schietpartijen die routine waren, zijn nu uitzondering. Voorzieningen als riolering, elektra en vuilnisophaal zijn verbeterd. "Het gevoel van veiligheid komt door de sterke sociale controle. Favelas zijn gezellige dorpjes in de anonieme grote stad."

Voor rijke Brazilianen staan sloppen echter synoniem aan misdaad en misère. Zijn die gringos soms levensmoe?

"Buitenlanders zijn minder huiverig voor favelas," zegt Jaïr Halevi, een jonge Nederlandse ondernemer die voor € 220 per maand een kamer huurt in een sloppenwijk met uitzicht op Copacabana. "Het is hier top, de pacificatie is geslaagd. Alleen de klim naar huis is wel pittig. Soms pak ik een motortaxi aan de voet van de heuvel."

Jaïr Halevi op zijn sloppenheuvel

Door de nieuwkomers zit het prijsniveau in favelas flink in de lift. Dat geldt bovenal voor Vidigal, een sloppenwijk achter Oranjestandplaats Ipanema die in trek is bij buitenlanders. Honderden hebben er een huis gekocht, onder wie oud-voetballer David Beckham en rapper Kanye West.

"De huren zijn 200% tot 300% gestegen sinds de pacificatie" (in 2012), verzucht de voorzitter van de lokale bewonersvereniging Marcelo da Silva. De Braziliaan vindt het wrang dat de wijk daardoor onbetaalbaar wordt voor veel oorspronkelijke bewoners. "Net nu de overheid iets aan de voorzieningen doet na al die bendeoorlogen."

Volgens critici is de vredespolitie slechts bedoeld om strategisch gelegen sloppen in toom te houden tijdens het komende WK en de Olympische Spelen (2016). Rio's autoriteiten ontkennen dat de bezetting tijdelijk is.

Roodenburg is niet bang dat haar wijk na 2016 weer in criminele handen valt. Ze heeft zelfs plannen voor een eigen makelaarsbedrijfje voor sloppenwijken. "Een soort Funda voor favelas. Zoiets bestaat nog niet en ik ken veel mensen die iets willen kopen."

Mogelijke adder onder het gras is dat er geen plek in het kadaster is voor woningbezit in informele wijken. Maar als een stuk grond minstens vijf jaar bewoond is, kan een aankoop wél worden geformaliseerd via de lokale bewonersvereniging en Rio's deelstaatbestuur. "Het komt dan in een minikadaster dat rechtsgeldig is", verzekert de Nederlandse favelamakelaar in spe.

Geen opmerkingen: