zondag, januari 13, 2008

Correspondent danst samba in wasbeerpak

Rio maakt zich op voor carnaval, zie onderstaande column uit de krant van vandaag.

Gisteren was ik ter voorbereiding in het sambastadion van de stad, waar mijn sambaschool Portela warm liep voor de grote optocht van zondag 3 februari. Jawel, ik ga in het kader van de participerende journalistiek maar eens meelopen ditmaal.

Een exemplaar van onderstaand pakje zal daartoe voor 395 reais (150 euro) een nacht het mijne zijn. Inderdaad, sambaleken kunnen zich zonder enige vorm van selectie inkopen in de parade, wat niet zonder risico is gezien de strenge normen die de jury zou hanteren bij de beoordeling.

Wrede wasbeer op de schouder, niet? Misschien lukt het wel om wat alcohol in zijn ingewanden te verbergen en onzichtbaar met mijn mond in contact te brengen. Dat zou geen overbodige luxe zijn, aangezien de figuranten worden geacht vanaf 4.00u 's nachts springend, zingend, lachend en als het even kan samba dansend door het 700 meter lange Sambódromo te paraderen.
----------------------------------------------------------------------------------
Er wordt gezegd dat het nieuwe jaar in Rio de Janeiro pas begint na carnaval, dat over drie weken alweer losbarst. Terwijl in schuurtjes en garages wordt gesleuteld aan de kostuums en sambaritmes, wentelt de stad zich in een lome zomerslaap. En daar valt iets voor te zeggen bij temperaturen rond 35 graden.

In de sloppenwijk Mangueira, tevens de bekendste sambaschool van Brazilië, werd de rust afgelopen week nochtans bruusk verstoord. De politie van Rio is het jaar begonnen zoals het geëindigd was: met het bestormen van de bastions van drugsbendes in de stadsheuvels.

Op de top van de wijk stuitten de agenten op een middeleeuws aandoend fort dat de lokale bende had gemetseld, compleet met schietgaten. Ook vonden ze een ton marihuana die alvast was ingeslagen voor de feestdagen. Maar het belangrijkste mikpunt van de ‘Operatie Carnaval’, bendeleider ‘Tuchinha’, was al gevlogen.

Het geval wil dat deze Tuchinha, die naar eigen zeggen leeft van de verfhandel, de componist is van het carnavalslied dat de roze-groene sambaschool naar de zege moet voeren in de grote parade van Rio.

Ik beleefde onlangs de verkiezing van dit lied in Mangueira’s sambapaleis aan de voet van de heuvel, in een nacht waarin het mooie en het dubieuze van Rio hand in hand gingen. Terwijl een enorme drumband de bonte mensenmassa van het ene naar het andere hoogtepunt trommelde, deden dealers goede zaken in het gewoel, onder toeziend oog van Tuchinha en aanhang in de vip-boxen.

Als de politie was binnenvallen, dan had een geheime vluchtweg vanachter een vipbox richting het fort op de heuvel hen uitkomst geboden, zo ontdekte de politie dinsdag.

Tot overmaat van ramp liet de voorzitter van Mangueira zich onlangs filmen als gangmaker van de bruiloft van opperdrugsbaron Fernandinho Beira-Mar.

In de kranten van Rio wordt nu de morele val van Mangueira beweend, hoe onvermijdelijk deze ook lijkt in een wijk die volledig in handen van de misdaad is.

En de bewoners? Die zijn na het gedoe van deze week toe aan een goed feest.


Geen opmerkingen: