donderdag, juni 14, 2007

Indianen googlen op leven en dood


Stukje in Wakker Nederland van vandaag over bedreigde indianen die de hulp van Google Earth inroepen. Op de foto de Suruí (vage peniskoker heeft die man!)
----------------------------------------------------------------------------------
Indianen hebben de mogelijkheden van het alziende oog van Google Earth ontdekt. De Braziliaanse Suruí-stam gaat in zee met het Amerikaanse bedrijf om criminele houthakkers en mijnwerkers in het eigen reservaat te kunnen bespioneren.

Opperhoofd Almir Suruí reisde uit de diepten van het Amazonewoud naar Silicon Valley om Google te vragen zijn gebied via hoogwaardige satellietbeelden scherper in beeld te brengen. Google reageert gewillig en hoopt dat meer stammen volgen om zichzelf en het regenwoud te beschermen.

De Suruí leerden met hulp van de ngo Amazon Conservation Team al hoe ze de coördinaten van ontboste en vervuilde plekken in hun reservaat kunnen vastleggen op handzame GPS-apparaatjes.

Ook aan laptops ontbreekt het niet. Het idee is dat indringers met beelden van hogere resolutie eerder tegen de lamp lopen.

Volgens de universitair geschoolde Almir zijn de laatste vijf jaar elf stamhoofden vermoord in het gebied en dreigt hij zelf de volgende te worden.

De Braziliaanse grondwet reserveert 11 % van het land voor circa 700.000 overgebleven indianen, maar meer dan 60 % van dit gebied wordt op leven en dood betwist door grootgrondbezitters en allerhande illegale gelukszoekers.
----------------------------------------------------------------------------------
Ter aanvulling een meer uitgebreide reactie van Google die ik net binnen krijg.

“We have offered to assist Chief Almir in the creation of Google Earth layers that tell the story of the Surui's struggle to preserve their land and culture.

We have also offered to incorporate higher resolution imagery of the region if it is available from our third party imagery data providers. If you look at the Surui land today in Google Earth, you'll see their "island" of healthy green rain forest is surrounded almost completely by clear-cut, barren land.

The stark contrast at their boundary is dramatic, and conveys vividly what is at stake.”

Geen opmerkingen: