Uit Elsevier van afgelopen week.
------------------------------------------------------------------------------------
Het woestijnachtige noordoosten van Brazilië bloeit op door enorme waterwerken, en zowel de regering als de oppositie pronkt met het miljardenproject.
President Michel Temer opende onlangs een 200 kilometer lang kanaal door de dorre sertão (grote woestijn). Lokale bewoners, die kampen met de ergste droogte in vijftig jaar, sprongen van vreugde in het water.
Dat wordt afgetapt van de Rio São Francisco. De tweede Braziliaanse rivier, na de Amazone, is goed voor 80 procent van het zoetwater in het noordoosten, maar stroomde door slechts vier van de negen deelstaten. Om dat te veranderen, volgt komende jaren een tweede kanaal met vertakkingen.
Door corruptie en mismanagement is het project al twee keer zo duur (3 miljard euro) als begroot. Toch vechten politici om de eer. Twaalf miljoen nordestinos krijgen immers toegang tot drink- en irrigatiewater. ‘Ik wil de grootste president ooit worden voor het noordoosten,’ roffelde Temer zich op de borst tijdens de openingsceremonie.
Maar het was oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva die in 2007 met de bouw begon. De leider van de Arbeiderspartij (PT) komt in tegenstelling tot Temer wel uit de straatarme sertão. Dus gebruikte ook Lula het ‘cadeau’ aan zijn geboortestreek in de campagne voor de verkiezingen van volgend jaar. Een week na Temer ‘heropende’ hij het kanaal met veel poeha ‘voor het volk’.
Lula in zijn kanaal
De omstreden socialist gaat aan kop in de peilingen, vooral door zijn populariteit in het noordoosten. Maar Lula dreigt onverkiesbaar te raken als verdachte in een ander corruptieschandaal.
Hij hoopt dat zijn aanhang in opstand komt tegen dit in zijn ogen politiek gemotiveerde proces.
maandag, april 10, 2017
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten