maandag, april 10, 2017

Brazilië-column: Doorgeschoten

Uit De Telegraaf.
--------------------------------------------------------------------------------
Een Italiaanse collega was klaar met de drukte van São Paulo en zijn baan bij een internationaal persbureau. Hij vertrok naar een dorp in het Atlantische kustregenwoud om een ecohotel op te zetten.

Ondernemer zijn in Brazilië valt de oud-oorlogscorrespondent echter niet mee. Al voor de opening werd hij door twee medewerkers voor de rechter gesleept.

"Ze wonnen ondanks hun belachelijke claims", mokt de Italiaan vanuit zijn groene paradijsje. "Nu merk ik pas hoe ondernemers worden gedemoniseerd. Ook een kleine zelfstandige als ik. Alsof je er alleen op uit bent om de arme proletariërs uit te knijpen."

Brazilië is wereldkampioen arbeidsgeschillen. Werknemers winnen het gros van de miljoenen zaken per jaar. Er is door de rigide arbeidswet altijd wel iets om de baas op te pakken. Van de vereiste kantoortemperatuur (20 tot 23 graden) tot de hoogte van tussenschotten op het bedrijfstoilet (minstens 2m10); het ligt allemaal vast in ruim zeventienhonderd regeltjes.

De wet uit de jaren veertig moet nodig op de schop, vindt de Braziliaanse president Michel Temer. Zijn centrumrechtse regering lijkt het parlement mee te krijgen met de voorgestelde flexibilisering. De doorgeschoten bescherming van werknemers, ooit een logisch antwoord op het traumatische slavernijverleden, zou nu bovenal werkloosheid veroorzaken.

"Ik zou graag meer mensen aannemen", vertelt Lia (32), een zelfstandige voedingsspecialist uit São Paulo die zich echter wel twee keer bedenkt. "Ik ben bang voor rechtszaken. En er zijn zo veel belastingen op arbeid", zo wijst ze op het grote gat (tot 100 procent) tussen bruto- en nettolonen.

Waar de arbeidswet in ieder geval wél voor werkgelegenheid zorgt, is bij de machtige Braziliaanse vakbonden. Het land telt er ruim elfduizend, waaronder een Vakbond voor Vakbondswerkers. De syndicaten zwemmen in het geld door een verplichte werkgeversbelasting en de miljardenindustrie rond arbeidsgeschillen. Ze dreigen de economie dan ook plat te leggen als de hervorming wordt doorgezet.

Geen opmerkingen: