zondag, juni 08, 2014

WK-openingsduel heeft Waalwijks tintje

Uit de (digitale) Financiële Telegraaf van vandaag.
----------------------------------------------------------------------------------
De openingswedstrijd van het WK Voetbal, waarin gastland Brazilië het op 12 juni opneemt tegen Kroatië, krijgt alvast een oranje tintje. Tapijt- en kunstgrasproducent Desso legde een innovatieve hybride grasmat in het nieuwe stadion van São Paulo. Dit bevordert snel en attractief voetbal, aldus het Brabantse bedrijf.

Bestuursvoorzitter Alexander Collot d'Escury ziet de prestigieuze klus als kroon op vijf jaar intensief netwerken. Desso reisde met meerdere handelsmissies naar Brazilië en lobbyde zich intussen suf bij de Fifa. "Vooral de Belgische handelsmissie van 2009 was belangrijk", zo kijkt de ceo terug op een reis onder leiding van toenmalig prins Filip.

De huidige Belgische koning deed bij het lokale organisatiecomité in São Paulo een goed woordje voor Desso. Het in 1930 door de Belgische tapijtmaker Desseaux opgerichte concern heeft ook vestigingen bij onze zuiderburen. "Koning Filip heeft een waanzinnige opening voor ons gecreëerd."

Toch duurde het nog tot 2013 voordat de Brazilianen definitief groen licht gaven. Vervolgens ontstond er extra vertraging toen er in november een hijskraan omviel op de bouwkeet in het stadion. Enkele medewerkers van Desso zagen het ongeval, waarbij twee Braziliaanse arbeiders het leven lieten, van een afstandje gebeuren en moesten hun werkzaamheden tijdelijk staken.

Door alle tegenslag en de stroperige Braziliaanse bureaucratie is de Arena de São Paulo vier dagen voor de aftrap nog steeds niet helemaal af. Maar het veld van Desso, een zogeheten GrassMaster, is klaar voor het toernooi en ligt er prachtig bij.

De gepatenteerde Nederlandse uitvinding (prijskaartje: € 500.000) bestaat eruit dat velden van natuurgras worden versterkt met twintig miljoen kunstvezels. Computergestuurde machines injecteren de kunstvezels om de twee centimeter in de bodem, tot achttien centimeter diep. De truc is dat de graswortels bij het groeien vervlecht raken met de vezels.

Dat maakt het veld stabieler, egaler en sneller bespeelbaar. Ook vergroot de techniek de herstel- en drainagecapaciteit van de grasmat, waarop Oranje op 23 juni het taaie Chili treft. Volgens Desso zal het veld er bij het zesde en laatste WK-duel in São Paulo, de halve finale op 9 juli, nog steeds als een biljartlaken bij liggen, zelfs bij extreem droog of nat weer.

Tijdens de Confederations Cup van vorig jaar, de generale repetitie voor het WK, klonken er in vier van de zes gebruikte Braziliaanse stadions klachten over de kwaliteit van de grasmat. Vooral in het Mané Garrincha-stadion van de hoofdstad Brasília, de duurste onder de twaalf WK-arena’s (kosten: € 500 miljoen), vlogen de plaggen de voetballers om de oren.

Op het Desso-hoofdkantoor in Waalwijk zag men de beelden handenwringend aan. Vliegende groene tapijtjes worden immers voorkomen door het verankeren van het veld. Het bedrijf was naast São Paulo ook in gesprek met de organisatiecomités van Brasília, Rio de Janeiro en Cuiabá over de levering van de GrassMaster.

Flink was dan ook de teleurstelling toen de deal in de andere speelsteden eind vorig jaar afketste. "We hadden meer verwacht. Helaas lieten de Braziliaanse partners alles op het laatste moment aankomen”, licht Desso-woordvoerder Dick Haijma toe.

"Dat is vaak het lastige aan zakendoen in Brazilië”, vult de bestuursvoorzitter aan. “Er wordt enthousiast gereageerd maar er wordt geen knoop doorgehakt. We moesten daarom besluiten om een aantal machines uit Brazilië terug te trekken.”

Installatie van de GrassMaster in de Arena de São Paulo

Desso heeft tien machines die het kunstje beheersen en voor één veld zijn er twee tegelijk nodig. In Europa, Azië en de VS bestaat er een toenemende vraag naar het product, dat ook wordt gebruikt voor rugby en American football. Zo'n 65% van de voetbalclubs in de Premier League speelt er al op en meerdere toppers uit de Italiaanse, Franse en Duitse competitie volgen nu het Britse voorbeeld. In de eredivisie gebruiken AZ en FC Utrecht een GrassMaster. De Braziliaanse club Santos traint erop en Grêmio speelt zijn wedstrijden erop.

De WK-organisatie is echter meer op de centen gaan letten sinds vorig jaar miljoenen Brazilianen de straat op gingen tijdens de Confederations Cup. Ze protesteerden onder meer tegen de torenhoge kosten van het WK dat met € 9 miljard duurder is dan de voorafgaande edities in Duitsland en Zuid-Afrika bij elkaar.

Collot d'Escury denkt dat de andere organisatiecomités mede door de demonstraties huiverig zijn geworden voor de extra investering in een GrassMaster. “'Als je het mij vraagt is dat 'penny wise, pound foolish’. Een half miljoen euro voor een goed veld lijkt me een kleine investering in verhouding tot de totale stadionkosten" (een kleine € 3 miljard).

De bestuursvoorzitter vreest dat tijdens het WK problemen kunnen ontstaan met de onbehandelde velden buiten São Paulo. Vooral de grasmatten van de stadions in Brasília en Rio (het Maracanã), waar binnen een maand zeven wedstrijden worden gespeeld, baren hem zorgen. Als de GrassMaster er inderdaad met kop en schouders bovenuit steekt tijdens het toernooi, verwacht Desso nadien alsnog meer klussen binnen te slepen in Zuid-Amerika.

In 2010 gebeurde dat tenminste wel na het WK in Zuid-Afrika. Voor het eerst tijdens een eindtoernooi werd er toen in twee speelsteden (Nelspruit en Polokwane) op een hybride veld gespeeld. Na afloop bestelden Johannesburg, Durban en Port Elisabeth alsnog een GrassMaster om te voorkomen dat hun stadions zouden veranderen in zogeheten ‘witte olifanten', oftewel nutteloze bouwwerken.

De grotere sterkte van het hybride gras vergroot de functionaliteit van stadions. Zo kan het stadion van Wembley de dubbelrol van thuisbasis van het Engelse voetbal en drukbezette evenementenlocatie weer opnemen sinds Desso in 2010 zijn veld installeerde.

De GrassMaster

Ook in Brazilië wordt gevreesd voor 'witte olifanten' na het WK. Voornaamste kandidaten zijn de stadions van Brasília (capaciteit: 72.000), Cuiabá (43.000) en Manaus (42.000), drie steden die met niet één club zijn vertegenwoordigd in de eerste twee Braziliaanse voetbaldivisies. Dat biedt na het toernooi dus mogelijk nieuwe kansen voor Desso.

Het in ruim honderd landen vertegenwoordigde concern uit Waalwijk wil via het WK-visitekaartje ook zijn overige Braziliaanse activiteiten uitbreiden. Het concern van 850 werknemers draait via kantoren in Rio en São Paulo momenteel een omzet van "enkele miljoenen euro's" in Brazilië. Het scoorde afgelopen vijf jaar dubbele groeicijfers in het Zuid-Amerikaanse land.

Grootste Braziliaanse klus tot dusver was het leggen van 100.000 vierkante meter aan geluiddempende tapijttegels in het regeringsgebouw van de deelstaat Minas Gerais. Verder worden fijnstof reducerende tapijten verkocht aan Braziliaanse kantoren, hotels, cruiseschepen en de vliegmaatschappij Gol.

Groeikansen ziet Desso voorts in strengere Braziliaanse afvalwetgeving, die eist dat gemeenten en bedrijven meer werk maken van recycling. De grotendeels herbruikbare tegels en tapijten uit Brabant zullen daardoor meer in trek raken in het land, zo is het idee.

Geen opmerkingen: