zaterdag, juni 21, 2014

Chili lust 'tulipanes' rauw

Uit Telesport.
--------------------------------------------------------------------------------
Chili is op oorlogspad. Meteen na de historische zege op Spanje in het Maracanã richtten de Zuid-Amerikanen hun pijlen op 'Los Tulipanes' (De Tulpen). "We denken nu alleen maar aan Nederland verslaan", aldus de Argentijnse coach Jorge Sampaoli, die verwacht gastland Brazilië zo te kunnen ontlopen in de achtste finale.

De eerste overwinning ooit op voormalig kolonisator Spanje kwam precies 25 jaar nadat Chili in hetzelfde stadion zijn grootste afgang beleefde. In een beslissend WK-kwalificatieduel tegen Brazilië in 1989 sneed keeper Roberto 'Condor' Rojas zich bij een 1-0 achterstand in zijn eigen wenkbrauw met een meegesmokkeld scheermesje. Volgens de bloedende doelman was vuurwerk uit het Braziliaanse vak de boosdoener, maar de goedkope truc werd snel doorzien en leverde hem een levenslange schorsing op.

"De vloek van het Maracanã is verdreven", kopte het Chileense dagblad La Tercera daags na de overwinning. "Het zal nu het decor van Chileense glorie worden", zo wordt zelfs vooruit gelopen op een Chileense finaleplaats. De andere grote krant van het land, El Mercurio, is net zo lyrisch en tekent de Chileense route tot de wereldcup alvast uit.

Dat Chili voorafgaand aan het WK al blaakte van zelfvertrouwen, blijkt uit een ronkend reclamespotje rond de beroemde 33 Chileense mijnwerkers die in 2010 ruim twee maanden voor hun leven vochten in het diepste van de aarde. "We zijn niet bang voor de groep des doods. De dood doet ons niets, want we hebben de dood al een keer overwonnen. Chi-chi-chi, le-le-le. Viva Chile!", zo steken de kompels hun voetbalhelden eensgezind een hart onder de riem bovenop 'hun' mijn in Kamp Hoop in de Atacamawoestijn.

Het oernationalistische land aan het einde van de wereld gaat er prat op dat het nog nooit een oorlog verloren heeft. Taxichauffeurs in de hoofdstad Santiago de Chile kunnen in geuren en kleuren vertellen hoe het Chileense leger in 1880 de Heuvel van Arica in 55 minuten veroverde op aartsvijand Peru.

Op voetbalgebied is er tot dusver echter weinig te juichen geweest voor het meest ontwikkelde land van Zuid-Amerika. Chili won nog nooit de Copa América, het continentale kampioenschap. In acht WK-deelnames scoorde het condorland één derde plek (in eigen land in 1962) en twee achtste finales (1998 en 2010), waarbij een wedstrijd tegen Brazilië drie maal het eindstation vormde.

Met het sterke huidige team, dat de aloude Chileense strijdlust koppelt aan de klasse van vedetten als FC Barcelona-aanvaller Alexis Sánchez en Juventus-middenvelder 'King' Arturo Vidal, wil La Roja (Het Rood) eindelijk uit de schaduw van grote broers Argentinië en Brazilië komen. "Deze ploeg kan kampioen worden," jubelde Vidal na de zege op Spanje. "We zijn jong en we willen iets groots," riep Sánchez.

De enige smet op de 'Maracanazo' van woensdag was het wangedrag van tweehonderd Chileense fans die het stadion zonder kaartje binnenvielen. Eén fan deed alsof hij onwel werd om de bewaking af te leiden, waarop de rest de hekken omver liep.

"We wilden 1000 real (330 euro, red) voor een kaartje betalen maar er waren geen verkopers. Dus besloten we binnen te vallen", zo 'verdedigt' een Chileense vandaal de actie in lokale media. De Braziliaanse politie geeft 88 gearresteerde Chilenen tot vandaag de tijd om het land te verlaten.

Eerder wisten Argentijnse fans het Maracanã al binnen te dringen voor de wedstrijd tegen Bosnië Herzegovina Het Braziliaanse ministerie van Justitie laakt de gebrekkige stadionbeveiliging - een verantwoordelijkheid van de FIFA - en dreigt de bewaking in eigen handen te nemen voor de volgende wedstrijd.

Geen opmerkingen: