vrijdag, juni 13, 2014

Column Toerisme

Uit de krant van vanochtend.
-----------------------------------------------------------------------
Wie bij de Braziliaanse VVV werkt, heeft het maar makkelijk. Welk ander land is immers gezegend met 7400 kilometer zonovergoten kustlijn, negentien UNESCO-werelderfgoederen en misschien wel het mooiste bos (Amazone), moerasgebied (Pantanal), stadsdecor (Rio) en watervallencomplex (Iguaçu) op aarde?

Toch moet het WK-gastland in de ranglijst van de VN-organisatie voor toerisme (UNWTO) maar liefst 42 landen voor zich dulden. Met een schamele 5,7 miljoen bezoekers per jaar (2012) staat de Zuid-Amerikaanse reus achter grijze muizen als Slowakije en Bulgarije.

Ook in vergelijking met buurlanden presteert de Braziliaanse toerismesector ondermaats. Het land bestrijkt de helft van Zuid-Amerika en ontvangt slechts een vijfde van de bezoekers aan het continent.

Wat gaat er fout? In de aanloop naar het WK kreeg ik vanuit Nederland veel vragen over Brazilië. Het land heeft een stevig imagoprobleem, zo bleek wel. Brazilië, dat is toch een bananenrepubliek? Waar je binnen de kortste keren slachtoffer wordt van knokkelkoorts en gewapende overvallen?

Ikzelf vond Brazilië tijdens mijn eerste vakantie (2004) veiliger voelen dan gevreesd. Hetzelfde gold onlangs voor mijn Nederlandse oom, een zestiger die zich voor het eerst in het enge Zuid-Amerika waagde. Hij was verrast over de relaxte sfeer in São Paulo en over de gemakken van het fijnmazige Braziliaanse busnet.

Wel was hij van mening dat Brazilië nogal laks omgaat met zijn toeristische potentieel. Verwaarloosde stadscentra, precaire bewegwijzering en gebrek aan Engelstalige informatie zijn eerder regel dan uitzondering.

De toeristische sector heeft wat dit betreft weinig werk gemaakt van de voorgenomen inhaalslag voor het WK. Op bezoek in de Oranjespeelstad Porto Alegre verbaasde ik me vorige maand over meerdere Braziliaanse reisgidsen die nog wel even Engels dachten te gaan leren in de luttele resterende weken tot de aftrap.

Maar overdreven om te zeggen dat een beetje miscommunicatie met de locals de hele vakantie verpest. De hartelijkheid van de gemiddelde Braziliaan vergoedt veel.

Komende weken zijn de speelsteden bovendien veiliger dan gewoonlijk met een slordige 150.000 politieagenten en soldaten op straat. Mijn gok is dat weinig toeristen spijt krijgen van hun WK-avontuur.

Geen opmerkingen: