zondag, juli 14, 2013

'Miljardair Eike Batista misleidde beleggers'

Uit de Financiële Telegraaf van gisteren.
-------------------------------------------------------------------------------
Beleggers zijn woedend op de voormalige rijkste Braziliaan Eike Batista. Terwijl zijn grondstofimperium Grupo EBX steeds verder instort, wil een club van ruim duizend Braziliaanse en buitenlandse aanhouders (Unax) zijn resterende banktegoeden laten bevriezen wegens het geven van misleidende informatie.

Het leeglopen van de zeepbel rond Batista, die zijn vermogen in een jaar zag slinken van $ 34,5 miljard naar $ 2,9 miljard, treft de Braziliaanse beurs hard. Hoofdindex Bovespa kelderde ruim 20% in 2013, mede door koersdalingen tot 95% bij de zes beursgenoteerde bedrijven van Grupo EBX.

Oliepoot OGX is het grootste zorgenkind. Begin deze maand maakte OGX bekend dat het zijn tot dusver enige producerende oliebron - tot voor kort goed voor 110 miljoen vaten, aldus Batista - volgend jaar moet sluiten.

Door de verwevenheid van Batista's 'X-imperium' zorgt de crisis bij OGX voor een domino-effect bij OSX (scheepsbouw), MMX (mijnbouw), MPX (energie), CCX (steenkool) en LLX (logistiek).

Batista heeft de Braziliaanse zakenbank BTG Pactual in de arm genomen om het restant van zijn fortuin te redden. Grupo EBX wordt opgeknipt en de schulden van naar schatting $ 5 miljard worden deels geherstructureerd.

Batista gaf de controle over MPX afgelopen week uit handen aan het Duitse energiebedrijf E.ON. De 'X' zal uit de naam worden geknipt om het vertrouwen van beleggers te herwinnen.

Batista is bevriend met Madonna

De 'X' stond volgens Batista, die vorig jaar nog voorspelde dat hij in 2015 de rijkste mens op aarde zou zijn, voor vermenigvuldiging van waarde. De megalomane miljardair geloofde heilig in zijn symbool, vertelt een oud-OGX-collega.

"Hij vroeg in een vergadering hoeveel olie een bepaald veld bevatte. '150 tot 600 miljoen vaten', zei zijn geoloog. Hij had het daarna alleen nog over 'de reserve van 600 miljoen vaten', totdat duidelijk werd dat er geen druppel uit zou komen."

Batista (56), zoon van een Braziliaanse mijnbouwmagnaat en een Duitse moeder, verdiende zijn eerste miljoenen begin jaren tachtig met goudhandel in het Amazonegebied. Tussen 2006 en 2010 profiteerde hij met zes beursgangen van het heersende optimisme over de Braziliaanse economie.

De Braziliaanse staatsbanken BNDES en Caixa Econômica Federal gaven hem goedkope miljardenkredieten voor zijn grote plannen, waaronder de bouw van een 'superhaven' (Porto de Açu) ten noorden van Rio de Janeiro. Batista investeerde ook in horeca, vastgoed en sport (zijn eigen volleybalclub RJX) en trad toe tot de internationale jetset.

Zo kwam de bevriende popster Madonna thuis bij hem eten in Rio. Om indruk te maken had hij een raceauto van McLaren in zijn huiskamer staan, waarmee zoon Thor Batista in 2012 een Braziliaanse fietser doodreed.

De neergang van Grupo EBX valt samen met de toegenomen scepsis rond het Braziliaanse groeiwonder. Mede door minder Chinese honger naar Braziliaanse commodities wordt voor 2013 opnieuw een mager groeicijfer verwacht (2,3%), na 0,9% in 2012 en 2,7% in 2011.

Batista gebruikte huiskamer als parkeerplek (boven)

De McLaren na de dodelijke aanrijding tussen Thor Batista en een fietser.

Geen opmerkingen: