woensdag, juli 24, 2013

Brazilië omarmt Argentijnse paus

Uit de krant van vandaag.
----------------------------------------------------------------------------------
Paus Franciscus is als een popster onthaald in Rio de Janeiro, waar gisteren de Wereldjongerendagen zijn geopend op het Copacabana-strand. De Argentijn blijft tot zondag in Brazilië om de dramatische leegloop van zijn kerk te stoppen in 's werelds grootste katholieke land.

De eerste latinopaus werd op zijn eerste buitenlandse reis welkom geheten door een uitzinnige menigte op het vliegveld van Rio. De kwieke 76-jarige kerkvorst maakte daarna meteen een rondrit door de stad. Hoewel de pauskaravaan zich enkele malen vastreed in Rio's chaotische verkeer, hield Franciscus zijn autoraampje open om de locals al zwaaiend, lachend en zoenend te begroeten.

"Ik heb geleerd dat je Brazilianen het beste kunt benaderen via de deur van hun immense hart. Sta me toe om zachtjes aan te kloppen", zo charmeerde hij zijn gastheren daarna in vlot Portugees in een toespraak op het gouvernementspaleis van Rio.

Na afloop braken er in de omgeving onlusten uit toen de politie enkele duizenden demonstranten met traangas bestookte. Het protest was niet primair tegen de paus gericht, maar tegen de corruptie en slechte openbare voorzieningen in Brazilië.

Volgens bronnen van het Vaticaan zal paus Franciscus komende dagen de kant van de boze jongeren kiezen. "Zijn toespraken zullen aansluiten bij de roep om meer transparantie en eerlijkheid in de politiek", weet de Braziliaanse kardinaal Dom Odilo Scherer.

De paus is met een sobere staf naar Brazilië afgereisd en verblijft in een bescheiden kamer op de residentie van het aartsbisdom van Rio. Tot frustratie van de 25.000 politieagenten en soldaten die instaan voor zijn veiligheid, weigert de Argentijn te worden vervoerd in dure, geblindeerde auto's.

De Braziliaanse communicatiestudent Rodrigo Cesar bewondert de eenvoud van de paus. "Dankzij hem schaam ik me niet meer om anderen te vertellen dat ik katholiek ben", vertelt hij in het tijdschrift Veja. Ook de 21-jarige Icaro Silva roemt de Argentijn. "Met zijn simpele en directe stijl opent hij echt deuren naar de jeugd."

Mede doordat veel jongeren de r.k.-kerk ouderwets en afstandelijk vinden, noemt nog maar 57% van de Brazilianen zich katholiek anno 2013 (tegen 90% in 1980).

Paus Franciscus vervolgt zijn charmeoffensief vandaag met een mis in het Maria-bedevaartsoord Aparecida en een ontmoeting met drugsverslaafden in Rio.

Morgen bezoekt hij een straatarme sloppenwijk bij het internationale vliegveld van Rio. 's Avonds spreekt de Nederlandse Annemarie Scheerboom (21) de paus namens heel Europa toe bij een ceremonie op het strand van Copacabana.

De biologiestudent uit Utrecht voelt zich vereerd met de uitverkiezing. "De paus is een grote inspiratiebron."

Geen opmerkingen: