dinsdag, juni 25, 2013

'Revolutie, revolutie!'

Artikel uit De Telegraaf van zaterdag + bijbehorende fotoserie van de grote demonstratie in Rio de Janeiro.
--------------------------------------------------------------------------
"Dank je, Zuckerberg", staat er op het bord van Marfiza de França (42), één van de geschatte 1,25 miljoen Brazilianen die donderdagnacht (Nederlandse tijd) in honderd steden de straat opgingen. De spontane protestgolf is de grootste van de afgelopen 21 jaar in het Zuid-Amerikaanse land van 194 miljoen inwoners.

"Zonder Facebook was deze opstand er nooit gekomen", zegt de groen-geel geschminkte zangeres die een duikbril op haar hoofd draagt tegen eventuele traangasaanvallen. "Door sociale media zijn Brazilianen steeds minder afhankelijk van het nieuws van Globo, de conservatieve nationale tv-zender."

"Revolutie, revolutie!", roept de menigte op de brede Avenida Presidente Vargas in het centrum van Rio de Janeiro. "Rot op Globo, het volk is niet dom!", klinkt het verderop. "Steek de Copa in je kont", roepen Brazilianen die de Confederations Cup en het WK Voetbal zonde vinden van hun belastinggeld.

Ondanks de woede blijft de stemming feestelijk in de eerste uren. Jonge dansende demonstranten worden opgezweept door het gedrum van een sambaband. "Het volk is wakker", scandeert een bierverkoper terwijl hij een kruiwagen vol ijsblokjes door de menigte duwt. Rookwolken stijgen er alleen op boven de barbecues van de welig tierende straatventers.

De sfeer slaat om als een groepje vandalen vernielingen aanricht bij het gemeentehuis en de politie reageert met traangas en rubberkogels. Er vallen 62 gewonden. In de hoofdstad Brasília lopen ruim honderd demonstranten verwondingen op bij een bestorming van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In kleinere steden vallen de eerste twee doden van het volksoproer.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff hield gisteren spoedoverleg en annuleerde een reis naar Japan. Door het brede scala aan eisen van de demonstranten heeft de wanhopige regering voorlopig geen idee hoe het de gemoederen moet sussen.

Ondanks de relatieve economische voorspoed van de afgelopen jaren moet Brazilië op de schop, vinden vooral jonge Brazilianen. "De protesten gaan door, het gaat om veel meer dan die 20 cent," verwijst reclamemaker Milene Pataro (30) naar de reeds teruggedraaide verhoging van bustarieven die de kiem van de protesten vormde.

"Onze ouders zijn opgegroeid tijdens de dictatuur (1964-1985, KK) en bang om de straat op te gaan, maar wij niet", aldus de 26-jarige apotheker Alice Xavier, die zich kwaad maakt over de supersalarissen van Braziliaanse politici en de slechte openbare zorg en onderwijs.

Geruchten dat de Fifa zou overwegen om de Confederations Cup te staken vanwege de protesten werden gisteren ontkend door de wereldvoetbalbond.

Wordt wakker Brazilië! We gaan de Senaat schoonvegen! We zijn de toekomst van de natie!


Dit is niet Turkije of Griekenland, dit is Brazilië dat opstaat uit de inertie.

Je kunt me wat met je 'keep calm', het moet afgelopen zijn met de corruptie

Zelfs mijn vrouw geeft minder uit dan de regering.Steek de Copa in je kont.

He Globo, het volk is niet dom!


We hebben Facebook verlaten.

In Arabië worden dieven geamputeerd, in Brazilië worden ze Kamerlid.


Politici (l), bevolking (r).

Bereid je maar voor, Brazilië, want vandaag ga ik u veranderen

Geen opmerkingen: