maandag, juni 17, 2013

Braziliaans voetbalfeest overschaduwd door protesten

Uit De Telegraaf van vandaag.
------------------------------------------------------------------------
De Confederations Cup, de zaterdag begonnen generale repetitie voor het WK Voetbal van 2014, dreigt te worden overschaduwd door protesten die zich als een olievlek over Brazilië verspreiden.

Veel Brazilianen zijn kwaad over recente verhogingen van de bustarieven en de almaar oplopende kosten voor het WK. De miljardeninvesteringen in voetbalstadions, die grotendeels worden afgewenteld op belastingbetalers, steken schril af bij de belabberde openbare voorzieningen in het Zuid-Amerikaanse land.

"Het is over met de liefde, Turkije is hier!", scandeerden vijfduizend demonstranten afgelopen week in São Paulo, nadat hun vreedzaam verlopende protestmars door de politie was beantwoord met lukraak afgeschoten traangasbommen en rubberen kogels.

Uit woede hebben ruim 230.000 Brazilianen zich via Facebook aangemeld voor het volgende protest, vanavond in São Paulo. Hoewel zij waarschijnlijk lang niet allemaal komen opdagen, is het een opmerkelijk hoog aantal voor een land waar de bevolking normaliter alleen voor carnaval, kerkdiensten en voetbalwedstrijden massaal de straat op gaat.

Ook in 22 andere Braziliaanse steden wordt deze week gedemonstreerd. "Het gaat niet alleen om de dure buskaartjes, maar om een failliet politiek systeem en verkeerde prioriteiten. Laat dat WK maar zitten, we willen fatsoenlijke zorg en onderwijs!", zei de 25-jarige informaticastudent Robson tijdens de mars in São Paulo.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff en Fifa-baas Joseph Blatter werden zaterdag uitgefloten bij de openingswedstrijd in de hoofdstad Brasília. Rond het spiksplinternieuwe Mané Garrincha-stadion (kosten: € 0,5 miljard) zette de politie opnieuw traangas en rubberen kogels in tegen demonstranten.

Geen opmerkingen: