donderdag, februari 18, 2010

Rio's 'democratische' carnaval

Voor de liefhebbers van mosterd na de maaltijd. Dit artikel stond in de krant van afgelopen maandag.
------------------------------------------------------------------------------------
Rio de Janeiro, zaterdagmiddag, 42 graden op de thermometer. Een buikige Braziliaan met een Obama-masker loopt voorbij in zijn onderbroek. Verderop gebruikt ‘priester Demilton’ – zwart gewaad, slippers, ‘171’ op zijn baret (code voor ‘bedrieger’) – een Playboy als waaier. “Voor één real (40 eurocent) laat ik je deze billen kussen,” roept hij tegen de voorbijgangers.

Welkom bij Cordão da Bola Preta, de populairste sambaband (‘bloco’) van Rio. Zo’n miljoen feestgangers stromen vanaf half negen ’s ochtends samen in het historische centrum. Ondanks de hitte en het bier blijft de sfeer gemoedelijk. Terwijl muzikanten op een truck zich vrolijk maken over een corrupte gouverneur die carnaval in de cel doorbrengt, is het publiek drukker met flirten dan met dansen.

De zogeheten ‘blocos’ vormen de ruggengraat van Rio’s carnaval. Je loopt ze in de hele stad tegen het lijf en de optredens zijn gratis.

“Carnaval is hier minder commercieel dan ik verwachtte” zegt de Nederlandse toerist Marcel Bijvank (39) terwijl hij geamuseerd door de menigte sjokt. “De mensen hebben een laag siliconengehalte. Iedereen kan lekker lelijk zijn. Het is een echt volksfeest.”

Een geamuseerde Marcel Bijvank

Terwijl dit laagdrempelige carnaval al weken aan de gang is, was het afgelopen nacht de beurt aan de eredivisie van de sambascholen. Het miljoenenspektakel in het sambastadion is wat Rio’s carnaval zo wereldberoemd maakt. Leuk voor vips en toeristen, denkt menig Braziliaan schouderophalend.

"We hebben genoeg van dit Broadway-achtige carnaval,” zei antropoloog en carnavalskenner Roberto da Matta al eens. "Het duurt twaalf uur lang en het is niet om uit te houden. Het is leuker om je spontaan aan te sluiten bij mensen die lol hebben op straat. Door de ‘blocos’ hoef je het carnaval niet op te zoeken, maar komt het naar je toe.”

De poging van de gemeente Rio om carnaval dit jaar meer geordend te laten verlopen, wordt gelukkig niet overdreven streng in praktijk gebracht. Het is een aangename chaos op straat. Straatverkopers zonder vergunning brengen hun bier, maïskolven en pinda’s ongehinderd aan de man. Wel wordt er strenger opgetreden tegen dronken automobilisten en wildplassers, van wie er driehonderd zijn opgepakt.

De bezoekers van de grote ‘blocos’ klagen over de lange rijen voor de chemische toiletten op straat. Rio gaat volgend jaar de Hollandse krul inzetten als openbaar urinoir.

'Lelijkheid geen enkel bezwaar'

Geen opmerkingen: