zaterdag, februari 20, 2010

Lula hijst zijn 'Dilminha' op het schild

Profiel uit de krant van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------------
Ze wordt wel de Braziliaanse ‘IJzeren Dame’ genoemd. De 62-jarige econoom Dilma Rousseff is de beoogde opvolger van president Lula.

Vandaag is de oud-guerrillera door de Arbeiderspartij op het schild gehesen als kandidaat voor de verkiezingen in oktober. Terwijl ze niet eerder een gooi deed naar een gekozen functie, kan ze eensklaps de eerste vrouwelijke Braziliaanse president worden. Haar belangrijkste ijzer in het vuur is de steun van Lula, wiens leiderschap door 80 procent van de bevolking wordt goedgekeurd.

Rousseff is Lula’s kabinetschef en was daarvoor minister van Energie. Ze geldt als een efficiënte, harde manager. Voor falende ondergeschikten is het met haar kwaad kersen eten. Zelf vindt ze haar bazige imago onterecht, zo vertelde ze onlangs op een persconferentie voor correspondenten in São Paulo.

“Kennelijk ben ik een vrouw omringd door louter watjes. Er bestaat in de politiek een vooroordeel tegen vrouwen. Als je leiding geeft, ben je algauw een ‘ijzeren dame’. Zolang je ‘paz e amor’ (‘vrede en liefde, KK) kunt zijn, is dat prachtig. Maar ik kan toch moeilijk continu glimlachen op het werk.”


Rousseff groeide op in de miljoenenstad Belo Horizonte, als dochter van een communistische Bulgaarse advocaat en een Braziliaanse huisvrouw. Ze was tijdens de dictatuur (1964-1985) lid van een extreemlinks commando dat bankovervallen en ontvoeringen pleegde. Dat moest ze in 1970 bekopen met drie jaar gevangenschap en martelingen. Na de terugkeer van de democratie begon ze politiek aan de weg te timmeren via bestuursfuncties in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul.

Vorig jaar leek een lymfeklierkanker haar kandidatuur te torpederen. Ze vocht terug met chemotherapie. Ook onderging ze plastische chirurgie om haar uitstraling te verzachten.

De tuinbroek van vroeger wordt soms verruild voor een lila mantelpakje. Iedereen mag haar nu ‘Dilminha’ noemen. In het conflictschuwe Brazilië lijkt er geen plaats voor een haaibaai als president.

Al zwaaiend aan de zijde van Lula, knabbelt Rousseff aan haar achterstand in de peilingen. Haar waarschijnlijke tegenstander, José Serra, geniet vooralsnog meer bekendheid.

Maar Rousseff geldt als favoriet voor oktober. Ook Serra, de centrumrechtse gouverneur van São Paulo die in 2002 de verkiezingen van Lula verloor, mist het charisma van de populaire oud-vakbondsleider.

Inhoudelijk staat Rousseff links van Lula. Ze dicht de staat een grotere rol toe als locomotief van de economie. Miljardeninvesteringen in sociale woningbouw, riolering en onderwijs moeten samengaan met marktvriendelijk beleid. Wat er van haar wilde haren over is, zal blijken als ze haar favorietenrol waarmaakt.

Geen opmerkingen: