maandag, juni 11, 2007

Zoek de mulat

Ziehier de 18e-jarige eeneiige tweeling Alex (l.) en Alan (r.) Teixeira da Cunha, zonen van een zwarte vader en een blanke moeder.

Het geval wil dat beide broers willen studeren op de Universiteit van Brasilia, die 20% van haar studieplekken reserveert voor zwarten, indianen en mulatten (halfbloeden) reserveert.

De jongens stuurden een fotootje naar de ballotagecommissie. Alan werd als kleurling beoordeeld. Doch Alex werd te bleek bevonden. Totdat hij beroep aantekende en de keuzeheren onder enige mediadruk overstag gingen.

Alan is overigens tegen de in zijn ogen “racistische” kleurquota. In voortrekken op basis van (laag) gezinsinkomen ziet hij wel heil.

Zie verder mijn stukje dat vorige week in De Telegraaf stond.
----------------------------------------------------------------------------------
Brazilië staat bekend om zijn relaxte raciale verhoudingen. Niemand ligt er wakker van het gebruik van het woord ’negão' (neger) en expliciet racisme is schaars.
Maar zwarten vormen wel het grote merendeel van de Braziliaanse onderklasse.

Om dat te veranderen is de regering van president Lula voorstander van het voortrekken van zwarten (en indianen) aan de poort van de gewilde gratis openbare universiteiten, ongeacht hun individuele prestaties. Studenten in spe moeten dus letterlijk kleur bekennen.

Critici zien dat als een miskenning van de etnische smeltkroes waarin Brazilië is veranderd door eeuwenlang ’biologisch carnaval’ tussen indianen, Europese kolonisten en zwarte slaven. Bijna vier op de tien Brazilianen beschouwt zich als halfbloed.

Eigenlijk is dat weinig, zo leerde een leuk onderzoek deze week. Daarin werd het dna van Afro-Brazilianen onder de loep genomen en wat bleek: de Braziliaanse genencocktail is nog steviger geschud dan de gemêleerde gezichten op straat doen vermoeden.

Zo is het erfelijk materiaal van de zwarte sambazanger Neguinho da Beija-Flor (’Negertje van de Kolibrie’) tot zijn stomme verbazing voor twee derde Europees, minder dan een derde Afrikaans en een vleugje indiaans. Een blanke neger dus, genetisch gesproken!

Een koffiebruine turnster kwam met de verhouding 40-40-20 uit de bus als ’prototype Braziliaan’. Een rastazanger scoorde met 85,1 procent Afrikaanse genen het hoogst onder de bekende zwarte Brazilianen.

Zijn reactie: „Als ik 100 procent neger was geweest, had ik een schadevergoeding voor de slavernij kunnen vragen. Maar helaas ben ik ook zoon van de schuldigen.”

Proefpersonen die zich in hun zwarte soul aangetast voelden, kregen van onderzoeksleider Sérgio Pena – werkend met een foutmarge van 5 tot 10 procent – te horen dat huidskleur genetisch net zo belangrijk is als de kleur van een auto. „Het verschil tussen blank en zwart is als dat tussen een gele Fiat en een rode Fiat.”

Genetisch gezien snijdt het goedbedoelde hokjesdenken van links Brazilië geen hout. In de praktijk is het op zijn minst gevoelig voor willekeur, misbruik en irritatie onder studenten.

5 opmerkingen:

Unknown zei

een leuke opening van cariokaal, we houden hem in de gaten. Is een aap nou een SEAT of een Alfa Romeo? De Brazilianen zullen het wel weten op te lossen ondanks hun vreemde universiteitsbevolking.
Succes

Anoniem zei

Good job Kieran!
Jouw ster rijst en jouw ontwikkelingslijn wijst enkel en alleen in de richting van het hemelsblauwe Braziliaanse zwerk.
Jouw vooruitzichten op correspondentschap voor Elsevier, waarop ik vurig hoop voor je, noopt mij tot een gang door het stof der vernedering. Maar ik heb het voor je over. Mocht het lukken dan zal ik mijn voormalig lijfmagazine na een kloek opzeggen van mijn abonnement -enkele jaren her- kruipend naderen met de bede het abonnement weder in werking gesteld te mogen zien worden. Enkel om jou. Maar het is reden genoeg. In de gaten blijf ik je houden, het beste zal ik je wensen. In alles wat je doet. Bij deze.

Baart

Anoniem zei

Ha die Kieran,
Goed initiatief, deze blog!
Groet vanuit een zeer mistig en bosrijk Leuven, waar de taalwetenschappers deze weken uit alle hoeken en gaten te voorschijn komen (raar volk, hoor, daar zijn die Brazilianen niets bij).
x
maria

Anoniem zei

Leuk blog, Kieran, ga zo door.
Choppinho pakken dit weekend ?
abraços,
Je Holandês-carioca maat Gijs

Anoniem zei

Oi Kieran! Eindelijk een blog, leuk! Kunnen we een beetje meeleven. Ik heb het met mijn booth assistant in Sao Paulo over die positieve discriminatiemaatregel gehad. Volgens haar was het zo dat die 20% plekken een mooi gebaar was, maar in de praktijk niet ging werken omdat de meesten die daarvoor in aanmerking zouden komen niet voldoende geld zouden hebben voor een degelijke (private) vooropleiding en daardoor het benodigde niveau niet zouden halen. Nou ja, hoe dan ook, een aparte manier van bevordering is het wel, raar volk idd :)
Veel succes met je blog!
beijo, Linda