zaterdag, december 17, 2016

Corruptie lijkt onuitroeibaar in Brazilië

Uit De Telegraaf van vandaag.
----------------------------------------------------------------------------
Haalt de Braziliaanse president Michel Temer de kerst? Niet als het aan het gros van de Brazilianen ligt. Bijna twee derde wil dat de wankelende opvolger van Dilma Rousseff nog dit jaar opstapt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.

De oud-vicepresident, die in augustus promotie maakte door de afzetting van Rousseff, wordt achtervolgd door twee corruptieschandalen. Het meest explosief zijn verklaringen van Odebrecht, het grootste bouwbedrijf van Zuid-Amerika.

Meer dan zeventig hooggeplaatste medewerkers, onder wie de veroordeelde topman Marcelo Odebrecht, doen bij justitie een boekje open over het oercorrupte Braziliaanse vriendjeskapitalisme. Ze geven in ruil voor strafverlaging smeergeldbetalingen toe aan zeker honderd politici, onder wie Temer.

De 76-jarige president raakte daarnaast in opspraak door een dubieuze lobby. Temer bleek zijn cultuurminister onder druk te zetten om een partijgenoot te helpen. Hij wilde dat monumentenzorg een verbod zou terugdraaien op een honderd meter hoge woontoren bij het Unesco-beschermde centrum van Salvador da Bahia. Temers vertrouweling had er namelijk al een luxueus appartement gekocht.

Maar het verzoek schoot de 34-jarige cultuurminister in het verkeerde keelgat. Hij bleek één van de vele jonge Brazilianen die de buik vol hebben van machtsmisbruik en vriendjespolitiek. Hij nam prompt ontslag en legde een politieverklaring af tegen de president.

Ten slotte zaagt de hardnekkige recessie aan Temers stoelpoten. Temer krijgt de al bijna drie jaar krimpende 'groeieconomie' voorlopig niet aan de praat. Twaalf miljoen Brazilianen zitten zonder baan. Werkenden zagen dit jaar 6,4% van hun reële loon verdampen.

De meeste Brazilianen willen nu vervroegde verkiezingen. Die komen er alleen als Temer vóór 1 januari aftreedt. Gebeurt dit erna, dan kiest het evenmin geliefde parlement een nieuwe president tot de volgende stembusgang in 2018.

Geen opmerkingen: