dinsdag, januari 31, 2012

Op zoek naar de nieuwe Romário

Uit de krant van vandaag.
------------------------------------------------------------------------------------
In een jaar groeide Wellington Priori (21) uit van een anonieme gevelreiniger tot de ster van zijn sloppenwijk.

“Het is erg snel gegaan”, vertelt de Braziliaan op een hobbelig zandveldje achter de Universiteit van São Paulo. Precies hier veranderde zijn leven toen een scout van de Nederlandse voetbalschool Projeto Gol hem eind 2010 een balletje zag trappen.

“Een maand later liep ik al stage bij AGOVV in Apeldoorn.” De verhuizing van zijn rommelige favela naar een Nederlands gastgezin beviel prima.

“De rust, de regelmaat. Elke dag aardappelen op tafel, heerlijk. Ik hou niet van die rotzooi hier.” Het veld wordt omringd door zwerfvuil en er staat een dug-out met dichtgemetselde kogelgaten.

De sierlijke verdedigende middenvelder maakte indruk bij AGOVV. Wellington werd ‘de nieuwe Douglas’ genoemd, naar de genaturaliseerde Braziliaan van FC Twente.

“Zo zie je maar weer hoeveel talent er in sloppenwijken is”, zegt de Rotterdamse hoofdcoach van Projeto Gol, Ricardo Montoya (43). “Romário en Ronaldo zijn ook in favela’s begonnen. Je ziet alleen zelden scouts van Braziliaanse clubs in dit soort wijken. Daar spelen wij op in.”

Ricardo Montoya (l.) en Wellington Priori

Montoya vertrok in 2005 naar Brazilië omdat hij “niet gelukkig” werd van zijn Nederlandse kantoorbaan. “Ik droomde van een eigen voetbalschool en ben gewoon begonnen met tien jongens en een lekke bal.”

Professioneel werd het project pas toen er in 2008 twee Nederlandse investeerders instapten. Er worden nu vijftig talenten uit heel Brazilië begeleid op de school in Tibaú do Sul, vlakbij de noordelijke strandstad Natal. Ook voor onderwijs wordt gezorgd, inclusief Engelse les om de Brazilianen klaar te stomen voor het gehoopte Europese avontuur.

Vandaag heeft Montoya een Noorse scout meegenomen naar een wedstrijd in Wellingtons favela. Spelers van buiten de EU komen in Noorwegen namelijk makkelijker aan de bak. Om kans te maken op een Nederlandse werkvergunning moet een Braziliaan een half miljoen euro per jaar verdienen.

De scout laat zijn oog vallen op rechtsback Robson Barbosa (19) en middenvelder Bruno Aparecido (16). Ze mogen naar Tibaú do Sul en kunnen daarna terecht bij een Noorse topclub, verzekert hij.

Het is even slikken als de Noor vertelt over de extreme kou in zijn land, maar het vooruitzicht van de blonde Noorse vrouwen vergoedt veel. “Natuurlijk gaan we”, lacht Robson. “We grijpen elke kans. Voetbal is voor ons de enige manier om hogerop te komen.”

Ook Wellington vertrekt binnenkort naar het ijzige Noorwegen. Aangezien AGOVV geen half miljoen euro per jaar kan betalen, gaat de Braziliaan eerst stage lopen bij Viking Stavanger. Als het daarna tot een transfer komt, krijgt Projeto Gol 20% van de overnamesom.

“Via Noorwegen hoop ik bij een grote Nederlandse club te belanden. En dan daarna naar AC Milan, de club van mijn idool Andrea Pirlo. Je moet durven dromen toch?"

Geen opmerkingen: