maandag, januari 23, 2012

Column over rijke Braziliaanse vrouwen

Uit De Telegraaf van vandaag.
------------------------------------------------------------------------------------
Januari is een komkommermaand in Brazilië. Vaak wordt gezegd dat het nieuwe jaar hier na carnaval pas echt begint.

In de media is er bij gebrek aan nieuws veel aandacht voor relletjes in reality soaps als Big Brother. Afgelopen week zou een deelneemster voor het oog van de natie zijn verkracht onder een laken dat verdacht op en neer wipte. Hoewel beide betrokkenen dit ontkennen, dreigt de regering het programma uit de lucht te halen.

Veel ophef is er ook rond de nieuwe reality serie Mulheres Ricas (Rijke Vrouwen) van de oorspronkelijk Nederlandse televisieproducent Eyeworks.

In de eerste aflevering maakten we kennis met Val Marchiori (37) uit São Paulo. De blonde diva ging even voor dertien miljoen euro een nieuwe privéjet kopen. Met haar oude kist kon ze namelijk niet rechtstreeks naar haar favoriete modewinkels in Parijs vliegen.

„Tussenlandingen zijn vreselijk. Hello!”, riep de ’ondernemer’ die fortuin maakte toen ze in 2005 een 65-jarige kippenvleesmagnaat aan de haak te sloeg.

Afgelopen week maakte Val een helikoptertochtje boven Rio de Janeiro met haar vriendin Narcisa Tamborindeguy, „een aristocraat uit een heel goede, waardige en verfijnde familie”.

Maar de nouveau riche uit São Paulo vond Rio een beetje eng en ordinair. „De stad laat veel te wensen over qua glamour en mooie mensen met juwelen. Hello!”, aldus Val na een kaviaarlunch in Copacabana waarbij ze dure champagne uit het raam gooide voor het gepeupel op straat.

Val 'Hello' Marchiori

Terug in São Paulo had de binnenhuisarchitect Brunete Fraccaroli andere zorgen aan haar hoofd. Er was een schoentje kwijt van een barbiepop die ze naar zichzelf had laten modelleren.

„Ik wil haar schoentje terug”, foeterde ze tegen haar assistent Ronaldo. Even later gaf ze haar in het roze geklede hondje een lekker glas Frans mineraalwater te drinken.

Het holle vertoon van de vijf deelnemers, wier fortuin wel omgekeerd evenredig lijkt aan hun intelligentie, doet het bloed van menig Braziliaan koken. „Dit is een belediging voor de miljoenen arme Brazilianen”, walgde een tv-recensent.

Maar er zijn ook veel kijkers die juist wegdromen bij het unieke kijkje in de keuken van superrijk Brazilië. Het land krijgt er gemiddeld negentien miljonairs bij per dag (de teller staat op 145.000, gerekend in dollars), maar zij lopen doorgaans niet zo te koop met hun rijkdom.

Eyeworks vaart in ieder geval wel bij alle heisa. Vanavond stemmen miljoenen Brazilianen weer af op de capriolen van het gefortuneerde vijftal.

1 opmerking:

Robert zei

Nu alleen nog even een Nederlands jachtje kopen...