zondag, april 20, 2008

Voxpop Paraguay

In aansluiting op het vorige bericht lichten vier Paraguayaanse kiezers hun stem van vandaag alvast toe. Voxpopjes noemen journalisten dat, naar het Latijnse vox populi (stem van het volk).
----------------------------------------------------------------------------------
Ireneo Tellez, mensenrechtenactivist, lag koud in de luiers of zijn ouders maakten hem lid van de Colorado-partij. “Dat was makkelijk bij de inschrijving in de burgerlijke stand”, zegt hij nippend aan zijn kruikje ‘tereré’, de typisch Paraguayaanse maté met ijswater.

Tellez komt uit San Pedro, de straatarme provincie waar Lugo bekend werd als ‘bisschop van de armen’. “Hij loopt tegen een muur op als hij wint. De ‘Colorados’ controleren alles op het platteland. Maar als ik toch moet stemmen, dan maar op Lugo.”

Peter Guenther (voorgrond op de foto), eigenaar van Hotel Germania in het stadje J.E. Estigarribia, is één van de 30.000 streng protestantse mennonieten in Paraguay. “Ik weet genoeg als Lugo zegt dat hij de armen wil helpen. Het is een guerrillero, een Chávez."

"Hij zal ons land onteigenen, hij houdt niet van mensen die werken. De Colorados doen het al zestig jaar goed. Wat wil je, in de huidige regering zitten twee mennonieten! Onder Stroessner was het nog beter. Hij trad op tegen nietsnutten. Als je op een werkdag zonder reden op straat liep, werd je gearresteerd. Dit land heeft orde nodig.”

José Cardoso, stratenmaker, beitelt een steen onder de schroeiende zon van de hoofdstad Asunción. Op wie hij gaat stemmen? “Op Lugo! Op de verandering. We zijn de Colorados zat! Daar stemmen alleen de doden op. Onder Stroessner zorgden ze tenminste dat het veilig was op straat. Nu vullen ze hun zakken slechts.”

Waarom hij dan wel lid is van De Partij, net als zo’n 60 procent van de stemgerechtigden? “Je weet nooit, je moet hier op je tellen passen. Een foto voor de krant? Vooruit dan. Speciaal voor de vrouwen in Nederland.”


Cirilo Nelson, verzorger van Paraguay’s enige olifant in de verlaten dierentuin van Asunción, Maia, die beroemd is sinds ze twee jaar terug een jongetje dood trapte dat haar een mango probeerde te voeren.

“Dit land is nauwelijks veranderd sinds Stroessner. Onze geschiedenis is een aaneenschakeling van dictaturen. De mensen zijn lijdzaam. Ze wachten op een leider die alle problemen oplost. Ik stem altijd op het meest kansrijke alternatief voor de Colorado-partij. Lugo dus. Niet omdat hij veel vertrouwen inboezemt. Hij is erg vaag over zijn plannen.”

Geen opmerkingen: