zondag, april 20, 2008

D-Day in Paraguay

Donald Duck zou de verkiezingen nog winnen als kandidaat voor de Colorado-partij, zo zegt men in Paraguay. Maar er hangt een wonder in de lucht in het Zuid-Amerikaanse land. Het lijkt erop dat de ‘Colorados’ vandaag bij de presidentsverkiezingen na 61 jaar uit het zadel worden gewipt door de gewezen bisschop Fernando Lugo.

Hij is de duivel in eigen persoon, een FARC-rebel, een trekpop van Hugo Chávez. Tenminste, dat beweren de nerveuze ‘Colorados’. Lugo, ontspannen, in gesprek met deze krant in de bloedhete hoofdstad Asunción: “Ze roepen zoveel! Ik sta veel dichter bij de Braziliaanse president Lula dan bij Chávez. Ik wil de armoede bestrijden zonder de markt op stang te jagen. En zonder met de democratie te sollen, zoals in Venezuela gebeurt.”

Wie de ‘bisschop van de armen’ wel alvast op stang heeft gejaagd, is de paus. Bisschop ben je voor het leven, vindt het Vaticaan, dat Lugo’s ontslag niet accepteert, maar hem wel heeft geschorst wegens politieke activiteiten.

Lastig, want de grondwet van Paraguay bepaalt dat geestelijken zijn uitgesloten van verkiezingen. “Dit is een seculiere staat. Het Vaticaan kan ons de wet niet voorschrijven.”

Waarmee de kous af is voor de boomlange kandidaat die ruim 5 procent voor ligt in de peilingen. Lugo weet zich gesteund door een bonte coalitie, van linkse boeren tot ondernemers van de liberale partij.

Bindende factor is zijn beloofde kruistocht tegen de corruptie, maar verder is zijn programma weinig concreet. “De Colorado-partij rooft het land leeg en dat moet stoppen, zo simpel is het.”

Sinds het afzetten van dictator Stroessner in 1989 kent het straatarme land een democratie. Maar zijn erfenis, een vorm van apartheid tussen Colorados en de rest van de bevolking, maakt dat nog altijd 1,65 van de 2,8 miljoen stemgerechtigden lid is van De Partij.

"Ik ben in ’87 lid geworden, anders was ik niet toegelaten tot de universiteit”, zegt Lucas, ambtenaar op een ministerie. “Opzeggen kan niet, dan verlies ik mijn baan. Maar ik stem op Lugo. Hij is de enige hoop op verandering.”

Als de geoliede partijmachine de rijen alsnog afdoende weet te sluiten, krijgt Paraguay zijn eerste vrouwelijke president. De kandidaat van de Colorados is oud-onderwijsminister Blanca Ovelar.

Nummer drie in de verkiezingsrace is de voormalige generaal en couppleger Lino Oviedo. Hij werd onlangs vrijgelaten, “als vermoedelijke manoeuvre van de regering om de oppositie te splijten”, aldus een westerse diplomaat.

Waarnemers vrezen voor stembusfraude, of erger. “Als er één Zuid-Amerikaans land is waar er een coup in de lucht hangt, is het Paraguay”, zegt Gregory Schepard, een Fransman die een documentaire maakt over het land. "Dit land is zo anachronistisch."

Geen opmerkingen: