donderdag, februari 21, 2008

Van Paraguay naar Cuba

Het nieuws van Fidel kwam dinsdagochtend rauw op mijn lege koelkast vallen. Net die nacht aangekomen, kon ik gelijk flink aan de bak. Door Cuba zal het uitschrijven van de impressies van Asunción nog even moeten wachten.

Kortweg: weinig te doen, loeiheet, spotgoedkoop, wellevende, praatgrage mensen, een beetje Paraguayaan gaat nippend uit zijn tereré-kruik (koude maté) over straat, de helft van het wagenpark wordt gevormd door PC Hooft-traktoren, verder een straatarme stad.

Ik stap vannacht op het vliegtuig naar Havanna. Ben wel eens beter voorbereid op reis gegaan (dit wordt mijn internetloze hotel), maar in ieder geval hoef ik ter misleiding van de Cubaanse douane ditmaal geen correspondentenvisum uit mijn paspoort te scheuren bij de overstap in Panama (nieuw paspoort namelijk).

Onderstaand columnpje geeft alvast een idee van de trieste kliek die Paraguay al 61 jaar regeert. Het land heeft negentien jaar na het einde van de dictatuur van Stroessner nog steeds geen serieuze transitie doorgemaakt.

Het is er wel chaotischer op geworden sindsdien; geen wonder dat de meeste Paraguayanen mild oordelen of zelfs terugverlangen naar het ijzeren bewind van de zoon van een Duitse bierbrouwer.

Hoog tijd dat de genoemde bisschop, die mij overigens korter te woord stond dan gehoopt, de Colorado's eruit trapt bij de verkiezingen in april.
----------------------------------------------------------------------------------
Heeft de Paraguayaanse president Nicanor Duarte de laatste tijd soms te veel James Bond-films gekeken?

Een flesje mineraalwater met een niet fatale dosis zoutzuur in een koelkast verstoppen, lijkt geen logische manier om een impopulaire, scheidende president een hak te zetten. Maar Duarte beweert dat zijn politieke vijanden hem zo wilden vergiftigen.

Paraguay koerst af op een politieke aardverschuiving bij de presidentsverkiezingen over twee maanden. Duartes Colorado-partij, die al 61 jaar als een maffia heerst over het straatarme land in hartje Zuid-Amerika, dreigt uit het zadel te worden gewipt door de linkse bisschop Fernando Lugo en haalt alles uit de kast om dat te voorkomen.

Volgens de president kreeg hij afgelopen donderdag bij een vergadering in het kantoor van de legertop een flesje water uit de koelkast aangeboden door een bediende.

Gelukkig spuugde Duarte het scherpe goedje direct uit. Daardoor hield hij slechts een brandend gevoel in mond en keel eraan over, aldus de presidentiële lijfarts.

Duarte sluit niet uit dat er geen opzet in het spel is, maar voegt toe dat de oppositie al langer van hem af wil. Genoemde bisschop heeft al een enkeltje Madrid op zijn naam gekocht en biedt ook “alle andere dieven van Paraguay” zo’n oprotticket

Duarte: “Ze willen me laten ‘vertrekken’ en we weten wat dat betekent in de taal van huurmoordenaars.”

Op straat in de hoofdstad Asunción wordt de 'affaire' gezien als een rookgordijn, of beter: als een storm in een glas water.

Men maakt zich meer druk over de eerste uitbraak van gele koorts van de afgelopen dertig jaar. De Paraguayanen zijn woedend dat ze voor vaccins afhankelijk zijn van giften uit het buitenland.

De president roept intussen dat hij “onsterfelijk” is en zijn vijanden dus geen moeite hoeven te doen. Maar voor de zekerheid haalde hij bij zijn ongeplande bezoek aan de dokter toch maar zo’n gewild prikje tegen gele koorts.

Foto's
- Typisch tafereeltje in de trein
- Fernando Lugo voor het Pantheon van de Helden in hartje Asunción
- Sloppenwijken ingeklemd tussen parlements- en regeringsgebouw en de Río Paraguay.
Geen opmerkingen: