woensdag, februari 13, 2008

Positieve discriminatie in Brazilië

Uit Elsevier.
-----------------------------------------------------------------------------------
De Braziliaanse Tweede Kamer stemt binnenkort over het voortrekken van zwarten op universiteiten, op televisie en in de ambtenarij. Ook halfbloeden kunnen zich zwart verklaren. Critici vrezen dat positieve discriminatie een wig drijft in de diep gemêleerde bevolking.

De Arbeiderspartij van president Lula lijkt genoeg politieke bijval te krijgen voor de omstreden wetsvoorstellen, bedoeld om de sociaaleconomische achterstand van donkere Brazilianen te verkleinen.

Volgens plan wordt 20 procent van de plekken op universiteiten gereserveerd voor zwarten (en een smaldeel voor indianen), mettertijd oplopend tot bijna 50 procent.

Ook in reclamespotjes en bepaalde overheidsfuncties krijgen ‘Afro-Brazilianen’ een inbreng van minstens 20 procent.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Dat terwijl slechts 5 procent van de Brazilianen zich als zwart betitelde bij de laatste volkstelling (55 procent blank). Ook de resterende halfbloeden kunnen evenwel een beroep doen op de quota, want de leidraad is dat wie zich zwart verklaart, ook zwart is.

Dat daarbij willekeur op de loer ligt, bleek toen de eeneiige tweeling Alex en Alan – zwarte vader, blanke moeder – zich vorig jaar aanmeldde bij de Universiteit van Brasília, één van de tientallen instellingen die vooruitlopend al zwarte studenten toelaat los van hun cijfers.

De getinte broers verklaarden zich zwart en stuurden een foto naar de ballotagecommissie. Alan werd toegelaten, doch Alex werd te bleek bevonden.

Genetici van de Universiteit van Minas Gerais zaaiden nog meer verwarring door te stellen dat bij drie op de vijf zelfverklaarde Braziliaanse blanken ook indiaans of Afrikaans bloed door de aderen vloeit.

Intellectuelen als de antropoloog Antonio Risério roeren zich dan ook hevig tegen “het kopiëren van het binaire, racistische systeem van de Verenigde Staten dat het bestaan van mengvormen niet erkent.”

De Braziliaanse zwartenbeweging riposteert dat de politie maar al te goed het verschil tussen een blanke en een zwarte ziet. Anders gezegd: het land mag dan geen last hebben van openlijke rassenhaat, subtiele discriminatie is er volop.

Geen opmerkingen: