maandag, juli 23, 2007

Manicure op de cel

Tsja, moet je nou lachen of huilen om deze column in de krant van vandaag? 'Só no Brasil', zoals ze hier zeggen, 'alleen in Brazilië'.
---------------------------------------------------------------------------------
Een verblijf in een Braziliaanse gevangenis is niet voor iedereen even akelig. Neem Aílton Guimarães, gokmaffiabaas en als oud-voorzitter van de Liga van Sambascholen verdacht van omkoping van Rio’s carnavalsjury dit jaar. Als afgestudeerde zit hij in een speciale gevangenis voor de knappe koppen van de stad, genaamd Ponto Zero (Nulpunt).

Daar gaf de oud-legerkapitein, die tijdens de dictatuur (1964-1985) politieke gevangenen folterde, onlangs een feest voor zijn jarige kleindochter, compleet met figuranten in Disneypakken. Ook laten zijn bewakers regelmatig een manicure toe op de cel, vertelt een bron die – begrijpelijkerwijs – anoniem wil blijven.

In ruil voor nog wat steekpenningen mag zijn vrouw maaltijden klaarmaken in de gevangeniskeuken. Niet alleen de bul komt goed van pas, ook zijn criminele spaargeld verzacht dus het leed.

Een andere bekende hooggeleerde gevangene is de Tilburgse apenkenner dr. Marc van Roosmalen, de ’Held van de Planeet’ die vocht voor het Amazonewoud en daarbij lak had aan het Braziliaanse regelwoud. Hij omschrijft zijn reguliere gevangenis in Manaus als „een concentratiekamp, waarin door overbevolking in de cellen de sterkste en meest geperverteerde elementen het langst overleven”.

Gelukkig heeft de geruïneerde doctor sinds enkele dagen een eigen plekje in de ziekenboeg van de gevangenis. Niet dat hij ziek is, verzekert een woordvoerder, maar als doctor wordt hij weggehouden bij de ’João’s met de pet’ die met tientallen in helse cellen zitten gestapeld.

Dat zo’n kerker linke soep is, merkte een Braziliaanse huishoudster die tot anderhalf jaar celstraf werd veroordeeld voor een poging tot diefstal van een fles shampoo. In januari kwam ze vrij, blind aan één oog, mishandeld door moordenaars en verkrachters met wie ze als onbetekenende werkster een cel moest delen.

Het moge duidelijk zijn dat Vrouwe Justitia hier niet bepaald blind is voor status, geld en goede contacten. Van Roosmalen beschikt alleen over status ruimschoots. En Guimarães mag dan vuile handen hebben, deze blijven in elk geval goed verzorgd achter de tralies.

1 opmerking:

Anoniem zei

Brazilie, "you can be really fucked over with". Dat blijkt wel weer. De enige manier om hier goed te leven als buitenlander is zo onopvallend mogelijk en onafhankelijk van het systeem (en Brazilianen) Het is en blijft een apenland waar het recht van de sterkste geldt.