maandag, juli 09, 2007

Verslagje Live Earth Copa

Prettig dat er zaterdagavond op Copacabana 400.000 i.p.v. de door mij fout voorspelde 700.000 mensen op de been waren, dat scheelde een hoop gedrang. De show begon vlak voor de deadline van de zondagkrant; onderstaand stukje maakte ik in de uren voorafgaand.

Het werd een relaxed strandfeestje met matige optredens. Hoogtepunt Lenny Kravitz speelde zouteloos, repte met geen woord over het milieu (interactie: eenmaal 'obrigado') en gaf geen toegift. Nee, dan was O Rappa stukken leuker.

Ik had op mijn stukje strand, omringd door zatte Schotten, niet het idee dat de boodschap veel gehoor vond, maar de bierblikjes werden in ieder geval razendsnel geraapt door het imposante leger freelancers dat bij deze evenementen zijn slag pleegt te slaan.
----------------------------------------------------------------------------------
De mondiale concertmarathon Live Earth is gisteren voor naar schatting 700.000 Brazilianen afgesloten op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro.

Een tweede poging van justitie om de show om veiligheidsredenen te verbieden, strandde op de valreep op het groene licht van de politie.

Brazilië kon als enige land gratis genieten van de optredens. Blikvangers waren rocker Lenny Kravitz en soulzangeres Macy Gray.

Brazilianen zijn volgens onderzoek van AC Nielsen het meest bezorgd om de opwarming van de aarde. Op het zonovergoten Copacabana wordt ‘Live Earth’ unaniem “belangrijk” genoemd, al vinden de meeste bezoekers dat de bal niet bij hen ligt.

“Ik heb geen auto, ik reis nooit. Ik kan moeilijk mijn koelkast uitzetten”, zegt matéverkoper Miller.

Het nationale milieugeweten wordt geprikkeld door tv-zender O Globo, die veelvuldig de alarmbel luidt over het wassende oceaanwater. Met een kustlijn van 8000 kilometer en een relatief vlak achterland is dan ook niet veel fantasie nodig voor een nat en somber Braziliaans toekomstscenario.

“Dit evenement komt te laat”, zegt landmeter Moises Limeira turend over het strand. “Copacabana ligt hoog en breed genoeg om een halve meter hoger water op te vangen. Maar voor Ipanema zie ik het somber in.”

Menigeen vindt het irritant dat uitgerekend een vervuilende Amerikaan zich als redder van de aarde opwerpt. H. Bezerra: “Al Gore stond tot voor kort de internationalisering van het Amazonewoud voor. Nu moeten we hem zeker helpen president van de VS te worden.”

De politieke rol van Brazilië ten aanzien van het broeikaseffect is dubbelzinnig van aard. Terwijl president Lula de wereld afreist om zijn groene benzine (ethanol) aan de man te brengen, is het land door het afbranden van het Amazonewoud de vierde CO2-uitstoter ter wereld.

Maar de gemeente Rio heeft in ieder geval een milieuprotocol opgesteld, dat onder meer voorziet in jaarlijks 10% méér bomen in de stad en in het opschonen van de lokale busvloot.

1 opmerking:

Anoniem zei

O Rappa was echt weer geweldig, een band met potentie in alle opzichten. De link die je gepaatst hebt werkt niet meer. Gewoon op "O Rappa" zoeken dus bij youtube.

Groetjes