zaterdag, februari 08, 2014

Sloppenbewoners São blij met WK

Uit de krant van vandaag.
-------------------------------------------------------------------------------
Een goede vier maanden voor de aftrap van het WK Voetbal is de omgeving van de Arena Corinthians in São Paulo nog één grote bouwput. Het ruige, verre oosten van de Braziliaanse megastad waar Oranje op 23 juni zijn laatste groepswedstrijd tegen Chili speelt, ondergaat een ingrijpende opknapbeurt.

Dat betekent voor honderden bewoners van de sloppenwijk Vila da Paz - op achthonderd meter van het stadion - dat ze binnenkort moeten verhuizen. En daar zijn ze maar wat blij mee, vertelt secretaris Drancy Silva (58) van de bewonersvereniging.

"Het WK wordt voor ons een grote overwinning", juicht de gepensioneerde busconducteur in zijn benauwde krot langs een riviertje dat fungeert als open riool. Op een kalender boven het bed van de op krukken lopende Braziliaan (hij werd op jonge leeftijd door polio getroffen) is de maand juni omcirkeld met een rode viltstift.

“We vragen hier al jaren tevergeefs om betere voorzieningen", aldus de goedlachse gehandicapte die al achttien jaar in de favela woont. "Maar sinds oktober luistert de gemeente ineens naar ons. Allemaal dankzij het WK!"

Alle families die op de rivieroever wonen, krijgen voor juni een sociale woning drie kilometer verderop. Hun huisjes worden gesloopt gezien het gevaar van overstromingen en aardverschuivingen.

Silva is er allesbehalve rouwig om. “Kijk, dit wordt ons gebouw. Veel comfortabeler toch?", vertelt hij terwijl hij een foto toont op zijn computer. Hij klikt door naar luchtfoto's van Vila da Paz, waarop is te zien dat de overvolle oever de laatste tijd nieuwe bewoners heeft gekregen. Ze nemen de stank voor lief om mee te profiteren van de gunstige woningruil.

“Iedereen wil hier ineens wonen. We zitten op goud", lacht Solange da Paz (27), een zwaarlijvige kapster die op een bloedhete namiddag voor haar houten krot zit. In de verte torenen hijskranen uit boven het stadion, dat naar verwachting pas in april wordt opgeleverd.

De donkere Braziliaanse hoeft niet te vertrekken voor het WK. Wie niet op de riskante oever woont, verhuist pas in 2016 naar andere sociale woningbouw die in aanbouw is. "Mooi, maar wel jammer dat we zo lang moeten wachten", zegt Da Paz. De favela wordt intussen opgeknapt, belooft de gemeente.

Ook elders in de omgeving van het stadion overheerst vreugde over de kansen die het WK creëert voor de zogeheten 'Lost Zone' (naar 'Zona Leste', oostkant) van São Paulo. Het lang vergeten stadsdeel herbergt 35% van de 'paulistanos' en slechts 16% van de lokale werkgelegenheid.

Deze verhouding moet minder scheef worden door investeringen van honderden miljoenen euro's in infrastructuur, winkelcentra, hotels en een technische school rond het stadion. Belastingprikkels voor bedrijven die zich in het oosten vestigen, moeten ervoor zorgen dat de prille economische bloei na het WK doorzet.

Geen opmerkingen: