zondag, november 27, 2011

Oranjecamping in Brazilië

Uit De Telegraaf.
----------------------------------------------------------------------------------
De Oranjecamping gaat internationaal. Na Engeland en Duitsland aast nu ook Brazilië op de kant-en-klare Nederlandse feestcampings bij grote sportevenementen.

“We zijn al acht jaar bezig en willen onze expertise nu ook voor buitenlandse supporters inzetten. Maar dan zonder oranje tenten natuurlijk”, vertelt directeur Jokko de Wit in de Braziliaanse megastad São Paulo.

De oprichter van Oranjecamping is met veertig Nederlandse bedrijven op handelsmissie in het swingende BRIC-land dat in volle voorbereiding is op het WK Voetbal (2014) en de Olympische Spelen (Rio 2016).

Eén van de grootste knelpunten bij de organisatie is het gebrek aan hotelkamers in de twaalf Braziliaanse WK-steden. “Wij kunnen dat beddentekort deels opvangen, óók in steden waar Oranje niet speelt”, zegt de 34-jarige Bredanaar die door de nieuwsgierige WK-autoriteiten van São Paulo en Rio de Janeiro is gevraagd om zijn concept uit de doeken te doen.

Brazilië heeft geen kampeercultuur en nauwelijks campings.

Oranjecamping kreeg afgelopen week al groen licht voor de Olympische Spelen in Londen van volgend jaar. Het bedrijf (omzet € 3,5 miljoen in 2010) veroverde drie mooi gelegen percelen aan de Thamesrivier in het hart van de Britse hoofdstad, pal naast de O2-arena.

“We reserveren het grootste perceel voor de Oranjefans, het tweede voor de feesttent en het derde voor fans uit andere landen. Engeland en Duitsland hebben zich al gemeld.”

Oranjecamping werd door het financieel tegenvallende WK van vorig jaar gedwongen om over de grens te kijken. In Zuid-Afrika viel de bezetting tegen door de vrees voor geweld en de ijskoude winternachten.

Koud zal het in Brazilië in ieder geval niet worden in 2014 en 2016. En De Wit gaat maandag alvast op zoek naar veilige campinglocaties in Rio, om te beginnen in de strandwijk Recreio. Ook zit hij om de tafel met vliegmaatschappij Gol om chartervluchten te reserveren.

“Daarbij gaan we er natuurlijk van uit dat Oranje zich voor het WK plaatst. Omdat de afstanden in Brazilië zo enorm zijn, is er 80% kans dat er dan gevlogen moet worden tussen de groepswedstrijden."

Het lastige is dat de loting pas in december 2013 plaatsvindt. Om op alles te zijn voorbereid, verkent De Wit al voor die tijd de kampeermogelijkheden in elf van de twaalf speelsteden. “Je bent te laat als je daar eind 2013 mee begint.”

Bij de voormalige Nederlandse stad Recife liet hij zijn oog al vallen op een mooi historische plekje naast Fort Oranje op het eiland Itamaracá. Alleen de Amazonestad Manaus lijkt hem sowieso ongeschikt voor een Oranjecamping.

Aanstaande vrijdag wordt in Kiev de loting voor het EK Voetbal van volgend jaar verricht. Oranje speelt zijn groepswedstrijden in het Poolse Gdansk of het Oekraïense Charkov. In beide steden heeft De Wit al een optie op een kampeerlocatie. En met de gemeente Kiev, waar de EK-finale wordt gespeeld, is hij reeds akkoord over een Oranjecamping.

Jokko de Wit in São Paulo

Oranjecamping in Zuid-Afrika

Geen opmerkingen: