zondag, oktober 09, 2011

Column Barsten

Uit de krant van afgelopen donderdag.
----------------------------------------------------------------------------------
Dat Brazilië uit zijn voegen barst, merk je meteen bij aankomst op het smoezelige internationale vliegveld van São Paulo, Guarulhos.

Onlangs landde ik ’s ochtends vroeg met een kist vol gretige Europese zakenlieden. Voor de nieuwkomers onder hen werd het een ontnuchterende kennismaking met het hippe Zuid-Amerikaanse land.

Als ’gringo’ sta je in de stampvolle aankomsthal zo een uur in de rij voor de paspoortcontrole. Met een beetje geluk pluk je een halfuur later je koffer van de band en kun je achter de douane aansluiten in de volgende lange rij bij de koffiebar of de taxistandplaats.

„Leuke ontvangst na een vlucht van twaalf uur”, mopperde een Portugese medepassagier, die naar Brazilië was gereisd om de eurocrisis te ontvluchten.

Ruim een uur complete verkeerschaos later ben je dan eindelijk in de stad beland. Ook hier puilen de voorzieningen uit. De hotels, de restaurants, de winkelcentra; het is overal druk en duur (landelijk is de inflatie opgelopen tot ruim 7%).

Ook in kleinere steden zie je de infrastructuur dichtslibben. De nieuwe Braziliaanse middenklasse is massaal aan het consumeren geslagen, maar de investeringen blijven ver achter.

Terwijl al bijna één op de drie Brazilianen een eigen auto of motor heeft, is nog maar 12% van de wegen verhard. Het aantal binnenlandse vluchten stijgt met circa 20% per jaar, maar nu pas wordt een begin gemaakt met het gedeeltelijk privatiseren van vier vastgelopen staatsvliegvelden, waaronder Guarulhos.

Met minder dan duizend dagen te gaan tot het WK voetbal, is de organisatie een race tegen de klok geworden. Brazilië beloofde de FIFA bijna vijftig bouwprojecten om de mobiliteit in de gaststeden te verbeteren. Vier jaar later is bij 80% daarvan nog niets eens een begin gemaakt.

Terwijl de Braziliaanse pers al rept over de ‘Copa van de gemiste kansen’, denkt minister van Planning Miriam Belchior hardop na over creatieve oplossingen. Zo wil ze feestdagen maken van de wedstrijddagen, zodat de reizende voetbalfans niet door forenzen in de weg worden gezeten.

„Waardeloos”, reageerde Kamerlid Romário de Souza Faria op het voorstel. De kritische oud-PSV’er zou het kwalijk vinden als de barsten in 'booming' Brazilië „met een beetje make-up besmeerd worden.”

Geen opmerkingen: