zaterdag, juli 23, 2011

Brazilië eist hoofd 'voetbaldictator'

Uit de krant van vandaag.
------------------------------------------------------------------------------------
Tienduizenden Brazilianen eisen het hoofd van ’voetbaldictator’ Ricardo Teixeira (64). Politici en voetbalfans zijn woedend over de schaamteloze uitspraken van de baas van de Braziliaanse voetbalbond (CBF) en het organisatiecomité van het WK in 2014.

„Ik kan in 2014 alles flikken wat ik wil”, bluft Teixeira in de laatste editie van het blad Piauí. „De meest ondenkbare, machiavellistische streken: journalisten en toeschouwers weigeren, speeltijden veranderen. En weet je wat er zal gebeuren? Niets. Want in 2015 stap ik toch op.”

Na 25 jaar aan het roer van de CBF wil ’Tricky Ricky’ (zijn bijnaam in de Britse pers) zijn vriend Joseph Blatter dan opvolgen als voorzitter van de voetbalbond FIFA.

Maar niet als het aan een snelgroeiend aantal Brazilianen ligt. De eergisteren opgerichte beweging ’Weg met Teixeira’ telde gisteren al 25.000 leden. Volgende week zaterdag wordt er in Rio de Janeiro een protestmars gehouden.

Ook krijgt het Kamerlid Romário (de oud-PSV’er) steeds meer politieke steun voor een parlementair onderzoek naar de trage en almaar duurdere WK-organisatie van Teixeira. De zwaarlijvige bankierszoon wordt beschuldigd van grootschalige fraude en corruptie en is niet langer welkom bij president Dilma Rousseff, die strenger optreedt tegen corruptie dan haar voorganger Lula.

„Ik poep op alle aantijgingen”, reageert Teixeira, die zijn topfunctie dankt aan zijn vorige huwelijk met de dochter van oud-FIFA-voorzitter João Havelange. „De CBF is een bedrijf. Er gaat geen overheidsgeld in om, dus waar bemoeit iedereen zich mee?”

De Braziliaanse voetbalbond is feitelijk eigenaar van het Braziliaanse elftal.

Teixeira beslist over de uitzend- en sponsorrechten, waardoor de grootste tv-zender van het land, Globo, bij hem aan de ketting ligt. De laatste keer dat Globo zijn verdacht grote vermogen aan de kaak stelde, in 2001, nam Teixeira wraak door de aftrap van een belangrijke wedstrijd te vervroegen. „Zo overlapte die twee soaps en het achtuurjournaal” (van Globo), gniffelt hij over zijn chantagetruc.

„Voetbal is van het volk”, aldus de boze initiatiefnemers tot de protestmars, die het Brazilië van Teixeira afgelopen week ook nog eens uitgeschakeld zagen worden in de kwartfinale van de Copa América.

Brazilianen gaan over het algemeen niet snel de straat op om te demonstreren, maar als er één onderwerp is dat een kleine ’Braziliaanse lente’ kan veroorzaken, dan is het de huidige crisis in het voetbal, de nationale passie.

Geen opmerkingen: