vrijdag, mei 23, 2008

Gaap, dertig jaar celstraf

Alberto Fujimori beleeft moeilijke weken in het beklaagdenbankje, maar dat is de vroegere president van Peru (1990-2000) niet aan te zien. Terwijl een oud-generaal getuigt dat hij aan de knoppen zat van het doodseskader dat een vuile oorlog voerde tegen de maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad, zit de verdachte onbekommerd te soezen en op een kladblok zijn volgende verkiezingscampagne uit te dokteren.

In het nauw gedreven door corruptieschandalen nam Fujimori (69) in 2000 onverwachts vanuit Japan per fax ontslag als president. Vijf jaar later verbaasde ‘El Chino’, zoals de halve Japanner wordt genoemd, andermaal door naar Chili te vliegen om een gooi te doen naar een vierde Peruaans presidentschap.

Hij werd gearresteerd op het vliegveld van Santiago en uitgeleverd aan het buurland, waar hij nu dertig jaar celstraf riskeert voor twee moordpartijen van de paramilitaire Colina-groep begin jaren ’90.

Ruim 62% van de Peruanen denkt dat Fujimori schuldig is. Maar volgens dezelfde peiling van de Universiteit van Lima zit zijn populariteit flink in de lift sinds het begin van het proces.

Hij blijft voor velen de held die het Lichtend Pad en de hyperinflatie beteugelde, en daarmee de desastreuze erfenis van zijn voorganger én huidig president Alan García.

Architect Franco Vella: “Fujimori wordt veroordeeld voor het redden van Peru. Het was oorlog, natuurlijk zijn er mensenrechten geschonden. Dit is een politiek proces.”

Zijn schoonzoon Paulo Puelles valt hem geïrriteerd in de rede. “Fujimori was een keiharde dictator. Het proces is terecht.”

Dat de oud-wiskundeleraar nog vol politieke plannen zit, bleek toen hij tijdens een zitting alvast de kosten zat te becijferen van campagneposters en partijpetten voor de verkiezingen van 2011.

Zint hij nog steeds op een comeback, ondanks dat hij in december al zes jaar cel kreeg voor een inbraak bij oud-rechterhand Vladimiro Montesinos?

“Dat zal moeilijk worden,” zegt zijn advocaat Cesar Nagasaki buiten het rechtszaaltje in het maanlandschap aan de rand van Lima. “Maar hij heeft een logische opvolger in dochter Keiko.”

De populaire 32-jarige parlementariër Keiko Fujimori wil dat haar kwakkelende vader geopereerd wordt aan drie vlekjes op zijn tong die tot kanker kunnen uitgroeien. Een martelaarsrol om zijn dochter te lanceren als president; de zoveelste truc van ‘El Chino’?

Fujimori tijdens 'mijn' zitting vorige week. Die dag waren zijn aantekeningen voor mij onleesbaar vanachter het raam. (credit: Dinoes)

Geen opmerkingen: