zondag, juni 22, 2014

Vips trekken de favela's in tijdens het WK

In De Telegraaf van vandaag.
------------------------------------------------------------------------------
Horden WK-vips trekken dezer dagen via vijfsterrenhotels, skyboxen en champagnefeestjes door Brazilië. Om hen iets méér van het land te laten zien én de lokale bevolking te ondersteunen, neemt het Nederlandse bedrijf More2Win de vips op sleeptouw naar sportprojecten in arme Braziliaanse wijken.

"Niet dat we iets tegen snoepreisjes hebben. Het is alleen zonde om niet wat meer maatschappelijke inhoud te geven aan zo'n trip", zegt manager Jaïr Halevi van de Braziliaanse tak van het pioniersbedrijf dat twee vliegen in een klap wil slaan. "We beloven de gasten dat ze met ons de leukste dag van hun reis beleven én iets achterlaten in het land.”

More2Win, dat rond de wedstrijden van Oranje is geboekt door bedrijven als Oracle en de Holland Camping, laat een vast deel van de opbrengst achter in de bezochte favelas.

Halevi: "Bij grote sportevenementen heeft de organisatie het altijd over de 'erfenis' voor de lokale bevolking. Nogal een hol begrip, want na de finale trekt het FIFA-circus met een miljardenwinst door naar Rusland. Wij geven onze projecten tot minimaal twee jaar na het WK financiële steun.” Een deel van de opbrengst is winst voor de More2Win.

Edwin Roodenburg met zijn Braziliaanse juffen: 'Je zou bijna denken dat kinderen expres dom worden gehouden'

Tijdens het WK worden een capoeiraschool in Salvador en twee scholen in Rio bezocht. Een daarvan is de Nederlands-Braziliaanse basisschool Estrela da Favela op een steenworp van het Maracanã-stadion.

Schooldirecteur Edwin Roodenburg probeert hiermee iets te doen aan het bedroevende kennisniveau van leerlingen op openbare basisscholen. "Kinderen van twaalf weten niet hoeveel 3x3 is. Ze beseffen vaak niet eens dat ze in Rio wonen. Hun taalvaardigheid is zo slecht dat zelfs ik ze Portugese les geef”, aldus de Nederlander die daarnaast twee Braziliaanse juffen heeft aangesteld voor zijn 63 leerlingen.

Roodenburg vindt het triest dat Braziliaanse kinderen voor beter onderwijs afhankelijk zijn van buitenlandse initiatieven als More2Win. “Openbare basisscholen zijn zo abominabel dat je bijna zou denken dat kinderen expres dom worden gehouden. Ze gaan maar één dagdeel naar school en leren daar echt niks. Leraren spijbelen 25% van de lessen. En dan noemen ze Brazilië het land van de toekomst.”

Geen opmerkingen: