zaterdag, juni 14, 2014

Profiel Galvão 'gooollll' Bueno

Uit de krant van vanochtend.
------------------------------------------------------------------------------------
Heel Brazilië luisterde tijdens de WK-opening tegen Kroatië naar het geliefde en gehate stemgeluid van Galvão Bueno. De 'Braziliaanse Jack van Gelder' is al drie decennia de vaste commentator bij alle grote wedstrijden van de Seleção.

De flamboyante journalist, bekend om zijn langgerekte uitspraak van woorden als ‘goooollll’ en ‘Rrrrrrronaldo’, groeide op in de omgeving van het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. Als jonge twintiger werkte Galvão (1950) - zoals de Brazilianen hem kortweg kennen - op een lokale plasticfabriek. Totdat de praatgrage sportfanaat door zijn collega’s werd opgegeven voor een radioauditie bij een sportzender.

Van welke sport hij het meeste verstand had?, zo werd hem daarbij gevraagd. “Van allemaal”, zo antwoordde de notoire opschepper die zijn levendige commentaar ook geeft bij de Formule I, basketbal en de Olympische Spelen.

Zijn doorbraak kwam bij het machtige mediaconglomeraat Rede Globo, de houder van de tv-rechten van het Braziliaans elftal. De Globo hijst Galvão tegenwoordig op het schild als de 'grootste voetbalcommentator op aarde’.

Volgens Braziliaanse media ontvangt hij daar een lieve 1,6 miljoen euro per maand voor, bijna net zo veel als Neymar bij FC Barcelona incasseert. "Ik ben een verkoper van emoties", aldus het kijkcijferkanon, dat ook een naar zichzelf vernoemde Braziliaanse wijn (Bueno) verkoopt.

De ijdele spraakwaterval wekt naast bewondering ook irritatie op. Bij de openingsceremonie van het WK in Zuid-Afrika kwam die opgekropte ergernis tot uitbarsting toen Galvão zich zelfs tijdens een optreden van Shakira op de voorgrond bleef plaatsen.

'Cala a boca, Galvão’ (‘Hou je bek, Galvão’), twitterde een kijker. Het gevleugelde zinnetje was de rest van het WK ‘trending’ en zong ook gisteren weer rond op sociale media.

Maar Galvão - volgens haters tevens de naam voor een met uitsterven bedreigde papegaaisoort - laat zich de mond niet snoeren. De Globo heeft zijn contract net met vier jaar verlengd.

Geen opmerkingen: