dinsdag, juni 10, 2014

Een enkeling blaast zijn toeter warm

Column uit De Telegraaf van vandaag.
-----------------------------------------------------------------------------
Brazilië komt langzamerhand een beetje in de stemming voor het WK, maar erg van harte gaat het nog niet. Aarzelend worden in São Paulo de eerste groengele vlaggen uit het raam gehangen. Een enkeling blaast zijn toeter warm voor de grote ouverture op donderdag.

In vergelijking met vorige WK's oogt het allemaal nogal sober op straat. De enige plek in het centrum van São Paulo die wel volledig groengeel kleurt, is de grote straatmarkt Rua 25 de Março.

Koopjesjagers scharrelen 's middags tussen kramen vol Neymar-pruiken, sambaballen, Maracanã-bananen en groengele wanten, mutsen en sjaals. Want hoewel een thermometer op straat 22 graden aanwijst, dook het kwik 's nachts onder de tien afgelopen week, welhaast Siberische koud voor Brazilianen.

"Het begint eindelijk een beetje te lopen", zegt marktkoopman Maciel Escolaria, getooid met een in China gefabriceerde Neymar-hanenkam die hij voor drie euro aan de man brengt. "Het is nog niet wat ik ervan had verwacht, zo pal voor het WK in het Land van het Voetbal. Hopelijk barst de gekte na de openingswedstrijd wel los."

Het valt de Braziliaan op dat klanten uit hun hum zijn. Er wordt op de markt gemopperd over 'De Draak', de bijnaam van inflatie in Brazilië. Die ligt volgens de regering rond 6% maar in de supermarkt stijgen de prijzen sneller.

Maar is dat soms de schuld van de Goddelijke Kanaries? "De mensen reageren hun ontevredenheid af op het WK. Dat kunnen ze beter in het stemhokje doen", zo verwijst Escolaria naar de verkiezingen in oktober.

Verderop hebben de Finse economiestudenten Seppo en Ville net een Brazilië-shirtje aangeschaft. "Voor wie moeten we anders juichen? Voor Rusland in ieder geval niet!", lachen ze.

Seppo merkt al dat het WK ook buiten het veld spannend gaat worden. "Ik heb een paar protesten gezien en de metro van São Paulo ligt plat. In Salvador staakte de politie zelfs. Het wordt een chaos als dat tijdens het WK gebeurt."

In São Paulo voelen de Finnen zich veilig. Er is al veel politie op de been om over de binnendruppelende toeristen te waken. Bij de gringo's zit de stemming er in ieder geval goed in. Nu maar hopen dat ze de humeurige Brazilianen snel besmetten met de WK-koorts.

Geen opmerkingen: