Uit de krant van vandaag.
-----------------------------------------------------------------------
Salvador de Bahia, waar Oranje morgen de kraker tegen Spanje speelt, is het zorgenkindje onder de grote Braziliaanse steden. De oudste hoofdstad van het land (1549-1763) zit economisch weliswaar al tien jaar flink in de lift, net als de rest van het arme Braziliaanse noordoosten. Maar de overheid kan de snelle ontwikkeling niet bijbenen in deze al eeuwenlang door corrupte clans bestuurde regio.
Het gevolg is een stad van rare contrasten. Moderne kooptempels steken hoog uit boven de zee van sloppenwijken waarin maar liefst een op de drie inwoners van Salvador woonachtig is. Glimmende terreinwagens hobbelen over gatenkazen van wegen waarlangs open riolen stromen.
De toeristische wijken en de route tussen het vliegveld en het WK-stadion kregen afgelopen jaren een opknapbeurt. Ook wordt daags voor Nederland-Spanje een stukje van de Braziliaanse variant op de Noord/Zuid-lijn na veertien jaar in gebruik genomen.
Veel soelaas voor het volledig dichtgeslibde verkeer van Salvador biedt de kortste en duurste metro van Brazilië voorlopig niet. Hij rijdt uitsluitend voor kaartjeshouders op een kort traject van een parkeerplaats naar het stadion.
Voor de lokale ondernemer Rob de Laet waren de files de belangrijkste reden om de strandmetropool van 3,9 miljoen inwoners te ontvluchten. "Het verkeer werd steeds meer een crime”, vertelt hij vanuit zijn nieuwe woonplaats Itaparica, een landerig eiland aan de overkant van de majestueuze Allerheiligenbaai.
Bovendien zag de Nederlander Salvador afglijden tot één van de meest criminele steden van Brazilië. Met gemiddeld zes moorden per dag was ze in 2013 zelfs de op twaalf na gevaarlijkste stad ter wereld, aldus een recent VN-onderzoek.
De Laet: "Er zijn afgelopen vijf jaar vier van mijn kennissen vermoord. De voorheen gezellige volksbuurt Tororo (dichtbij het WK-stadion, red) wordt geterroriseerd door ventjes met grote pistolen. Deels zijn dat bendeleden uit Rio die verhuizen omdat sloppenwijken daar zijn ‘gepacificeerd’. En deels is het nieuwe aanwas van jongeren uit het binnenland die door de droogte naar de grote stad worden verdreven."
De jaarlijkse 'geweldskaart' van Brazilië laat een verschuiving zien van misdaad in zuidelijke steden als Rio en São Paulo naar het noorden en noordoosten. Het aantal moorden in Brazilië schommelt vrij stabiel rond 50.000 per jaar. Maar terwijl de moordratio van het veel in veiligheid investerende São Paulo sinds de eeuwwisseling daalde van 40 naar 10 (per 100.000 inwoners), explodeerde het cijfer van Salvador van 11 naar 57.
"Noordoostelijke groeisteden hebben wel banen en inkomen gecreëerd, maar geen sterker politieapparaat", aldus de samenstellers van de geweldskaart, die ook een alarmerende toename signaleren van het aantal bankovervallen, autodiefstallen en drugsdelicten.
In april staakte de militaire politie van Salvadors deelstaat Bahia voor betere salarissen en arbeidsomstandigheden. Hoewel de federale regering snel het leger de straat opstuurde in Bahia, werden er in Salvador 44 moorden gepleegd tijdens de tweedaagse werkonderbreking.
Tijdens het WK krijgt de politie versterking van 2300 Braziliaanse militairen van marine, leger en luchtmacht. De soldaten worden ingezet in toeristische wijken, rond het stadion en bij de trainingskampen van de landen die in Bahia verblijven, waaronder Duitsland.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten