Uit De Telegraaf van woensdag.
------------------------------------------------------------------------
Het WK had zijn 'finest hour' moeten worden. Maar José Maria Marin, de omstreden baas van de Braziliaanse voetbalbond (CBF) en de lokale WK-organisatie, beleeft voorlopig weinig plezier aan zijn toernooi.
Zowel de FIFA als de Braziliaanse regering willen zo min mogelijk gezien worden met Marin. Tot zijn woede zat Marin (82) bij de openingswedstrijd zo ver van Sepp Blatter en Dilma Rousseff dat hij onzichtbaar was op de foto's. Bij een congres van de FIFA werd hem het spreekrecht ontzegd.
President Rousseff praat helemaal niet met Marin. De oud-politicus steunde namelijk de Braziliaanse dictatuur (1964-1985) die tegenstanders als Rousseff en haar ex-man gruwelijk martelde.
Als kamerlid in São Paulo riep Marin het generaalsregime in 1975 op tot "maatregelen" tegen de kritische zender TV Cultura. Twee weken later werd de hoofdredacteur, een voormalig BBC-journalist (Vladimir Herzog), opgepakt en doodgemarteld. De militaire junta beloonde de loyale Marin in 1982 met het gouverneurschap van São Paulo.
Na de terugkeer van de democratie begon hij een carrière bij de Braziliaanse voetbalbond. Als de corrupte Zonnekoning van de CBF, Ricardo Teixeira, in 2011 tot aftreden wordt gedwongen, volgt diens marionet Marin hem op.
De bond vindt het geen bezwaar dat de nieuwe voorzitter eerder dat jaar door camera's is betrapt op het stelen van een medaille bij de prijsuitreiking van een juniorencup in São Paulo. Dankzij een amnestiewet ondervindt Marin ook geen hinder van zijn dictatuurverleden.
“Hem als bondsvoorzitter hebben, is hetzelfde als het WK in Duitsland laten organiseren door een oud-lid van de naziregering", aldus de zoon van de vermoorde Herzog. De bond die de scepter zwaait over de Goddelijke Kanaries is echter een particuliere organisatie en trekt zich niets aan van alle kritiek.
Op 4 juli krijgt Marin alsnog zijn fotomoment bij de opening van een pompeus nieuw CBF-gebouw in Rio. Geheel volgens de traditie van politici uit de juntatijd, wordt de zetel vernoemd naar hemzelf.
woensdag, juni 18, 2014
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten